U narednom periodu u Crnoj Gori više žena u bezbjednosnim strukturama (video)

U skladu sa preporukama Savjeta bezbjednosti UN i na osnovu Zakona o rodnoj ravnopravnosti, Uprava policije Crne Gore planira da u narednom  periodu značajno poveća broj žena u bezbjednosnim strukturama. Trenutno je na različitim poslovima u Upravi policije zaposleno 10 posto službenica, od  ukupnog  broja zaposlenih.

To je bio i povod što su gosti u emisiji “Građanima u susret” Radija Bijelo Polje, bili Dalibor Jeremić, zamjenik komandira stanice policije, Irma Fetahović, inspektorka za suzbijanje maloljetničke delikvencije i Dalibor Marković, vođa bezbjednosnog sektora.  Tom prilikom Marković je  istakao da je Crna Gora u obavezi, da na osnovu Rezolucije 1325 SB UN, poveća broj policajki, odnosno, zaposli više žena u policiji.

“Dok je u zemljama Evrope u bezbjednosnim strukturama zaposleno oko 30 posto žena, sa tendencijom povećanja, dok je zastupljenost policijskih službenica na nivou Crne Gore oko 10 %. U CB Bijelo Polje zaposleno je 14 policijskih službenica, od kojih  su tri sa visokim obrazovanjem. Osim toga, na neovlašćenim službeničkim mjestima (operateri, upisničari i daktilografi) uposleno je još 6 žena”, kazao je Marković.

Zamjenik komandira policije podsjetio je i da bjelopoljski Centar bezbjednosti sprovodi preventivne mjere, kako bi se spriječilo narušavanje javnog reda i mira, tokom proslava srednjoškolaca.

“Cilj je preventivno i pravovremno djelovanje kako bi se spriječile incidentne situacije, odnosno,  vršenje krivičnih djela i prekršaja. Biće pojačano prisustvo službenika policije u dvorištima škola i u neposrednoj blizini obrazovnih ustanova, a posebno prije početka nastave i tokom velikih odmora i smjena. Takođe, u saradnji sa inspekcijskim službama obilazićemo trgovinske i ugostiteljske  objekte, i kontrolisati eventualnu prodaju i konzumiranje alkohola maloljetnim licima. U saradnji sa upravom škola obezbjeđivaćemo  maturske i polumaturske  svečanosti kao i tradicionalne šetnje učenika”, naglasio je Jeremić.

Irma Fetahović, inspektorka za suzbijanje maloljetničke delikvencije govoreći o vršnjačkom nasilju i maloljetnicima kao vršiocima krivičnih djela, kazala je da u Centru bezbjednosti  postoji linija rada za suzbijanje maloljetničke delikvencije i nasilja u porodici.

“Na tim poslovima rade inspektori ili inspektorke koji su posebno obučeni za rad sa djecom  do 18 godina  života, djelujući  preventivno i represivno. Kada govorimo o prevenciji razlikujemo primarnu, sekundarnu i  tercijalnu  prevenciju. Primarna prevencija je  usmjerena  na rizike grupe  i ogleda  se  u edukovanju djece,  kako ne bi počinila neko društveno neprihvatljivo djelo, sekundarna prevencija ogleda se radom nakon počinjenog društveno  neprihvatljivog ponašanja  a tercijalna, nakon određene kazne . Zakon razlikuje tri uzrasne kategorije, djecu do 14 godina, od 14 do 16 godina,  mlađe maloljetnike i od 16 do 18 starije  maloljetnike, dok je od 18 do 21 godine  mlađe punoljetno lice. Djeca sa navršenih 14 godina života  su krivično i prekršajno odgovorna , snose odgovorne posljedice za ono što naprave”, istakla je Fetahović, dodajući da je 2017. godine, bilo 12 maloljetnih lica, izvršilaca krivičnih djela.

 

Repriza emisije "Građanima u susret" biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE