Više od 150 programa za tri dana SferaKona (audio)

"Young adult" književnost posljednjih godina je  jako popularna u svijetu, te će upravo ovom žanru biti posvećeno više sati programa na ovogodišnoj 42. naučno-fantastičnoj zagrebačkoj konvenciji SferaKon, koja će se od 10. do 12. maja održati u Hrvatskoj.

 SFeraKon je jedna od najvećih evropskih SF konvencija, najveća u srednjoj i jugoistočnoj Evropi, pa i ne čudi što su organizatori i ovogodišnji program kreirali u skladu sa svim onim što se dešava na svjetskoj sceni, kada je riječ o fantastici, hororu i srodnim žanrovima.

Gostujući u emisiji „Bestseler Refesticon“ članica organizacionog odbora SferaKona, Vanja Kranjčević, kazala je da su se potrudili da i ove godine osmisle kvalitetan i bogat program, koji će privući štvo više publike.

„Mi se zaista trudimo da program uskladimo sa onim što se dešava na svjetskoj sceni, jer nema smisla cijelo vrijeme raditi jedno te isto, jer se na svakom polju dešava nešto novo, a i nove generacije imaju drugačija interesovanja i ukuse. Tako da smo i za 41. SferaKon pripremili bogat i raznovrstan program, sa preko 150 tačaka. Imaćemo mnoštvo predavanja, okruglih stolova, prezentacija, kvizova i raznih drugih takmičenja, a biće i mnogo štandova, tako da će posjetioci imati priliku da kupe mnoštvo zanimljivih stvari“, saopštilaje Kranjčević.

Govoreći o knjiženom programu ovogodišnje konvencije, Kranjčević je kazala da se upravo u tom segmentu očekuju novine.

„Pripremili smo niz književnih programa, koji će ove godine biti dosta zanimljivi, imamo dosta radionica, prezenticija, a posjetioci će imati priliku da pišu vlasitte priče, kreiraju naslovnice. Takođe, uveli smo jednu novu književnu kategoriju, o kojoj do sada nijesmo baš puno pričali, a koja je mnogo popularna u svijetu, riječ je o "Young adult" romanima. "Young adult" književnost je poslednjih godina jako popularna u svijetu, zato smo i odlučili da nam ove godine glavni gost iz oblasti književnosti bude Alvin Hamilton (Alwyn Hamilton), koja zapravo piše taj književni žanr“, istakla je ona.

Takođe, kada je riječ o književnom programu, Kranjčević napominje da će biti promovisana i nova zbirka spekulativne fikcije, a svi će dobiti i primjerak nove knjige.

„Svake godine raspisujemo konkurs za zbirku priča spekulativne fikcije i ostalih srodnih žanrova, a ovaj put smo odlučili da  zbirka ne bude tematska, kako bi dali više slobode autorima i kako ne bi zapostavili nijedan žanr. U ovoj, 30. po redu zbirci našlo se 15 priča, onih koje je stručni žiri izdvojio kaonajbolje, tako da jedva čekamo da je predstavimo, a sigurna sam i da ljubitelji ovog žanra sa nestrpljenjem čekaju da je pročitaju“, kazala je ova članica organizacionog odbora SferaKon-a.

Ono što će svakako privući pažnju ljubitelja naučne fantastike, fantastike, horora i srodnih žanrova, jesu i počasni gosti i to priznata imena.

 

„Pored Alvin Hamilton, na 41. SferaKonu sa nama će biti i kosplejer Captain Ghostly – poznati autor kospleja, takođe, pozvali smo i strip crtača i ilustratora Džona Kovalika (John Kovalic), koji je kod nas možda najpoznatiji kao ilustrator društvenih igara, čemu će posvjedočiti svi igrači Munchkina, dok je u međunarodnim vodama najpoznatiji po stripu The Dork Tower. A počasni gost biće i Ivica Puljak, hrvatski fizičar, profesor i političar“, kazala je Kranjčević.

Kako je kazala, s obzirom da su česti gosti i na drugim konvencijama, imaju saradnju sa brojnim priznatim imenima iz Evrope.

„Tako da se da svi uvijek rado odazovu našem pozivu, a gostovanja zakazujemo i po par godina unaprijed. Mislim da će ove godine definitivno Džon Kovalik izazvati najveće interesovanje, jer ima jako puno sljedbenika u Hrvatskoj, mnogo ljudi igra njegove igre, tako da mislim da će njegovo gostovanje privući veliki broj znatiželjnika“, podvukla je ona.

Organizatori SferaKona nijesu zaboravili ni one koji tek ulaze u svijet fantastike i horora.

„Ove godine ćemo imati i konvenciju za početnike, to do sada nijesmo imali, a neophodno je za one nove, jer naša konvencija je sada prerasla u nešto veliko i ozbiljno, tako da ćemo za one nove goste organizovati sprecijalno predavanje, a odmah nakon tog biće SF za početnike, odnosno „lektira koju vam niko neće dati u školi“ i to je ono što bih svakako preporučila našim novim posjetiocima“, kazala je Kranjčević.

Ona je napomenula da će i ove godine  biti dodijeljene nagrade Sfera za  najbolje ostvarenja u prošloj godini, a biće dodijene i nagrade Sferice za najbolje likovne i literarne radove djece osnovnih i srednjih škola na zadatu temu.

„Takođe, održaće se tradicionalna svečana skupština, bez koje zapravo i ne može da se održi naša sferakonska konvencija“, dodala je Kranjčević.

Kranjčević je kazala da očekuju preko 3 000 posjetioca, te da organizatori vjeruju da će i ovaj 41. SferaKon ispuniti očekivanja publike.

Serijal emisija Bestseler Refesticon emituje se u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto:arhiva RBP

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE