Martinović: „Sveska od maslinina lišća“ je moja stvarnost pretočena u poeziju

Nova knjiga Miraša Martinovića, „Sveska od maslinina lišća“, nedavno je objavljena u izdanju Nevladinog udruženja „Živo nasljeđe“, a predstavlja jedno potpuno drugačije književno ostvarenje ovog hercegnovskog pisca.

„Sveska od maslinina lišća“ hronika je jedne ljubavi, jedne zime i velike samoće, metafizike, svakidašnjice, patnje, gubitka, nade, to je ljubavna knjiga, ali i knjiga o ljubavi, o ženi, o riječi.

„U njoj je ono što sam u jednom vremnu sanjao i što mi se događalo u stvarnosti. Zagovrnik sam one Darelove teorije po kojoj: Postoje izuzetni trenuci u vremenu, kao što postoje izuzetna mjesta u prostoru, a postoje i izuzetne i izuzete osobe među ljudima, one koje vam dođu i koje vam svijetle na putu koji se nije mogao ostvariti bez njih. Koje vam daruju svjetlost, iskonske glasove, koje vam otkriju začarane riječi. Bez tih osoba, takvih trenutaka i svjetlosti, ne bi bilo ove knjige. Za ovu knjigu je zaista postojao autentičan motiv, nju je jednostavno donijela jedna osoba, prosto neplanirano, znate, desi se tako da neplanirane knjige dođu na svijet, ali to znači da su one jednostavno trebale da se dese i napišu“, kazao je za Radio Bijelo Polje autor knjige „Sveska od maslinina lišća“, Miraš Martinović.

U knjizi „Sveska od maslinina lišća“ Martinović je pisao o stvarnim događajima, onome što mu se dešavalo, a kako je kazao, ima i elementa imaginacije.

„Ona je neka vrsta moje hronike, onoga što se mi se dešavalo i ono o čemu sam maštao i sanjao, pretočeno u riječ. To je ljubavna knjiga, ali i knjiga o ljubavi, o ženi, ali i o riječi. Ja sam od onih pisaca koji se trude da svakodnevnicu pretvore u nešto univerzalno, jer je zadatak pisca upravo to, da svakodnevni život digne do metafizičke ravni, do onog stanja koje će ga učini trajnim. Ta moja svakodnevna zbivanja, sanjarenja, ljubav prema jednoj osobi, smjestio sam u ove korice. U njoj se  prepliću stvarni događaji, ličnosti, ali i imaginacija, jer bez nje nema književne literature“, podvukao je književnik iz Herceg Novog, ističući da je njegova stvarnost postala poezija.

„Sveska od maslinina lišća“ ne samo da je tematski, već i formom drugačija od svih njegovih prethodnih književnih ostvarenja.

„Ona je hronika moje velike samoće, metafizičkih traženja i bukvalno mi je poklonjena od života, jer to je knjiga koja je tražila da bude stvarena“, zaključio je Martinović.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: privatna arhiva

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE