Djecu u svijet sporta uvesti u najranijem djetinjstvu (video)

Djeca vole fizičku aktivnost, tako da ih u svijet sporta treba uvesti još u najranijem djetinjstvu, jer je to doba u kome se postavljaju temelji za zdrav život, poručili su danas u emisiji „Sportski magazin“ osnivači Školice sporta „Agoge“ i profesori fizičkog vaspitanja, Damir Kalić i Julija Tvrdišić.

Oni su podvukli da bavljenje sportom ne samo da pospješuje zdravlje, nego djecu uči i timskom radu i disciplini, a pored toga, pomoću sporta djeca uče da njeguju sportski duh, kako da sebi postavljaju ciljeve i prihvataju izazove.

A da mališani Bijelog Polja vole sport i žele da se uključe u sportske aktivnosti, pokazala je i juče održana manifestacija Sportske igre, koja je okupila preko 360 mališana. Djeca od prvog do petog razreda iz svih bjelopoljskih osnovnih škola takmičila su se u raznim sportskim disciplinama, svi su nagrađeni medaljom, a oni najbolji i diplomom.

Gostujući u emisiji „Sportski magazin“, Damir Kalić je rekao da su u školici „Agoge“ jako zadovoljni ovogodišnjom manifestacijom, te da je ispunila sva njihova očekivanja.

„Sve one zadatke koje smo sebi postavili, uspješno smo ispunili. Svakako da je bilo i nekih sitnih propusta, ali to je ono što prati organizaciju svake manifestacije. Nama je najvažnije da su se djeca zabavila, da su uživala u sportskim igrama i da će nakon ove manifestacije još više zavoljeti sport i početi da se bave njim“, kazao je Kalić.

Kako je rekao, nijesu očekivali da će ovogodišnje Sportske igre izazvati ovako veliko interesovanje.

„Sportska sala je bila zaista puna, preko 360 djece, veliki broj roditelja, prijatelja, atmosfera je bila odlična i to je nama najvažnije“, podvukao je Kalić.

Sportskim igrama za djecu prethodio je ozbiljan rad, što je i omogućilo da ovogodišnja manifestacija protekne odlično, napomenula je Julija Tvrdišić.

„Kako bi okupili što već broj djece odlučili smo da posjetimo svaku školu, da u direktnoj komunikaciji djeci ukažemo na važnost bavljenja fizičkom aktivnošću,  a rezultat našeg rada i truda upravo su ti mališani, kojih je bilo 360, a kod kojih smo uspjeli da probudimo ljubav prema sportu“, navela je Tvrdišić, napominjući da su imali podršku i od direktora škola i profesora fizičkog vapsitanja.

Ona je istakla da ih posebno raduje to što iz godine u godinu raste broj djece koja učestvuju u Sportskim igrama.

„To je i pokazatelj da sve ovo što radimo nije uzalud, jer važnost ove sportske manifestacije polako prepoznaju svi, kako djeci, tako i njihovi roditelji“, dodala je Tvrdišić.

Da su djeca juče pokazala istinski sportskih duh,ali i želju da pobijede, potvrdio je i Damir Kalić.

 

„Takmičili su se u u šest različitih sportskih disciplina, modifikovanih i prilagođenih njihovom uzrastu, tako da smo organizovali takmičnje u kotrljanju lopti, poligon spretnosti, a šutirali su i na koš i zaista su bili sjajni. Trudili su se da ispoštuju sva pravila i da zadatke koje smo im dali ispune na najbolji način“, naveo je Kalić.

Sa djecom su radili profesori fizičko vaspitanja, ali i drugi prosvjetni radnici, koji su se trudili da svakom djetetu posvete pažnju.

„Velika je odgovornost organizovati ovakvu manifestaciju, jer je riječ o djeci nižeg uzrasta i prije svega neophodno je da ne dozvolimo da bilo ko  bude povrijeđen ili zanemaren na bilo koji način. Zato smo i angažovali veliki broj kolega, koji su djeci objašanjavali šta i na koji način treba da rade i zaista nam je najvažnije da je sve proteklo bez ijednog incidenta“, naglasila je Tvrdišić.

Organizaciju Sportskih igara za djecu podržala je i JU Centar za sport i rekreaciju, a kako je kazao Kalić, zahvalni su im na svemu.

„Dali su nam prostorije SC „Nikoljac“ na korišćenje, a obezbijedili i sredstav aza angažovanje saradnika i veliko im hvala i donkle smo i očekivali njihovu pomoć, jer znamo da su Opština Bijelo Polje i Centar za sport i rekreaciju uvijek  spremni da podrže ovakve manifestacije“, rekao je Kalić.

Podsticanje djece da se bave sportom i uključivanje mladih u sportske aktivnosti ono je na čemu Kalić i Tvrdišić rade ne ne samo organizacijom Sportskih igara, već je to i misija Sportske školice „Agoge“, koja postoji deset godina.

„Nakon oviih deset godina postojanja slobodno možemo reći da su ispunili naš cilj, veliki broj djece je prošao kroz našu školicu, a mnogi od njih su već sada uspješni sportisti“, istakla je Tvrdišić, dodajući da u Sportskoj školici „Agoge“ djeca prolaze kroz određeni program namijenjen njihovom uzrastu, te da su oni tu da pomognu djeci da otkriju svoj talenat i kasnije ih upute na bavljenje konkretnom sportskom disciplinom.

Kalić je istakao i da cilj postojanja školice „Agoge“ nije stvaranje vrsnih sportsista, već pravilan psiho-fizički razvoj djeteta.

„Zato su naša vrata otvorena za sve mališane uzrasta od četiri do deset godina, zato ih pozivam da dođu i igraju se sa nama“, poručio je Kalić.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE