Fantastična priča Marije Delić “Priča o prstenu”, danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču, Marije Delić “Priča o prstenu”, objavljenu u zbirci Prsten sa one strane sna.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

 

***

Dugo se prepričavalo zašto je Lasta poželela da baš u šumovitoj i pitomoj divljini Belog Brega svije svoje gnezdo. Verovatno joj je prekrasna vila Janja, čije su se doline protezale uz čitav Breg, došapnula da doleti u to jedinstveno kraljevstvo prirode. Pričala joj je kako je Beli Breg čaroban predeo koji će postati najlepši dom za Lastu i njene ptiće i uspela je da je nagovori da se doseli u njeno prostranstvo.

Šume su tamo bile guste poput Janjine kose, satkane od njene zelene haljine, i čiste i duboke kao njene oči. Sijale su na jutarnjim zracima pokazujući gordo svoje smaragdno ruho. Zorom sveže i rosne, a uveče snene i umilne, skrivale su vekovima mnoge vilinske tajne. Njihova prelepa gospodarica, čudesna Vila Janja, najviše je volela svitanja. Zelena stabla, njeni odani stražari, pažljivo bi je otrgla od sna, treperavo skupljajući svoje grane, tako da na caricu Doline padnu topli jutarnji zraci. Jutra su u Janjinoj Dolini bila najlepša. Iskričava svetlost probijala se kroz gusto šipražje, milujući svaki grm i cvet. Lugovi su se ispunjavali najlepšim melodijama. Trave su plesale na blagom lahoru.

Dok je na kristalno čistom izvoru Studencu, tog prolećnog jutra, rasplitala nemirnu kosu, spazila je novog stanovnika svojih čarobnih predela. Modroplava živahna Lasta nadletala je svoje novo stanište. Divila se neviđenoj krasoti Janjinog zelenog prostranstva. Samo nekoliko zamaha njenih snažnih krila bilo je dovoljno da sa Belog Brega doleti do Janjine Doline. Neumorno je preletala sa jednog na drugo mesto, sa stabla na stablo, srećna što će njeni mladi porasti u tako živopisnom predelu. Beli Breg je bilo podneblje koje joj je najviše godilo, jer je to bilo uzvišenje sa kojeg je mogla lako da poleti, da pripremi ptiće za život i da razdragano motri na Dolinu nove prijateljice. Vredna i žustra Lasta danima je svijala novi dom, a kada je završila, pred njom je zatreperela lepa Janja :

”Dobro došla, ljupka Lasto, moje carstvo od sada je i tvoj dom. Ti ćeš gospodariti Belim Bregom, a ja njegovim dolinama...’’

Lasta je bila Janjina nada, svetiljka koja će ugasiti mrak koji se nadvijao nad njenom Dolinom i pretio da je zauvek opustoši.

***

 

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com      

http://refesticon.com/dokumenta/Prsten.pdf

 

Audio snimak na kanalu  soundcloud

https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-prica-o-prstenu-marija-delic-prsten-sa-one-strane-sna

 

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje