Još jedna humanitarna akcija, krv dali srednjoškolci i predstavnici NVO “KAN” (video)

Učenici i profesori Srednje elektro-ekonomske i Srednje strčne škole, kao i predstavnici NVO “KAN”, doborvoljno su danas dali krv na odjeljenju transfuziologije, bjelopoljske Opšte bolnice.

Vođeni humanošću i željom da nekome spasu život njih 30 odazvalo se današnjoj akciji, a većina bjelopoljskih maturantata po prvi put je dala krv.

Prosvjetni radnici moraju biti uzor učenicima, a uključivanjem u humanitarne akcije od njih mogu napraviti dobre ljude, istakao je direktor Srednje elektro-ekonomske škole, Miloš Marić.

“Ranije generacije su se češće odazivale ovakvim akcijama i one treba da budu primjer novima, koje stasavaju. Nema ništa ljepše od humanosti i osjećaja da si nekome uspio da pomogneš i spasiš život, zato sam srećan što su moji učenci danas pokazali da su i zreli i dobri ljudi, pored toga što su i odlični učenici”, podvukao je direktor Marić.

Napraviti od učenika humane i poštene ljude, misija je i Srednje stručne škole, čiji su se đaci, kako je kazao direktor Semir Balić, uvijek rado odazvali svim humanitarnim akcijama.

“Još jednom smo potvrdili da je humanost ono čime se vodimo u radu i ono čemu učimo naše đake. Danas je krv dalo šest profesora naše škole, kao i pet učenika i siguran sam da ćemo ovakvu akciju opet ponoviti”.

Aleksandar Femić, učenik Srednje elektro-ekonomske škole, prvi put je danas dao krv, a svojim vršnjacima poručuje da i oni to urade.

“Ponosan sam što sam ovim činom postao dio grupe humanih ljudi. Zaista se sada osjećam bolje, jer znam da ova dragocjena tečnost može produžiti nekom život, a najsrećniji bi bi da ona nikome nikada ne zatreba”, rekao je Femić.

Maturantkinja Srednje elektro-ekonomske škole, Bojana Pešterac, takođe je učestvovala u današnjoj akciji.

“Kada su nas iz školske uprave obavijestili o organizovanju akcije odmah sam odlučila da učestvujem, bez dvoumljenja, iako nikada ranije nijesam dala krv i siguran sam da ću opet to uraditi”.

Novoosnovni Centar za razvoj volonterizma i aktivizma kod mladih “KAN”, svoje djelovanje upravo je započeo današnjom humanitarnom akcijom.

“Mislim da je ovo zaista najbolji način da započnemo rad našeg udruženja i da ga predstavimo na najbolji način. Danas je krv dalo pet predstavnika naše organizacije, ali će ih u budućnosti biti više”, poručio je izvršni direktor NVO “KAN”, Nikola Simović, dodajući da je ta nevladina organizacija osnovna sa ciljem da podrži mlade ljude i pomogne im u ostvarivanju njihova prava, potreba i želja.

Potpredsjednik Kluba dobrovoljnihdavalaca krvi, Goran Španjević, zahvalio se svim dobriim ljudima koji su danas dali krv i istakao je da je današnja akcija treća u poslednja tri mjeseca.

“Posebno me raduje što su se mladi odazvali akciji, zaista me to ohrabruje i nadam se da će prerasti i u tradiciju, jer je to i način da se naš Klub podmaldi. Ljudi treba da shvate da ništa nema humanije nego dati krv i spasiti nečiji život, jer tako postajemo bolje osobe”, zaključio je Španjević.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE