Predstava „Za tebe, tata“ najbolja na 30. Smotri dramskog stvaralaštva (video)

Predstava „Za tebe, tata“, u izvođenju učenika rasovske škole „Vladislav Sl. Ribnikar“, a u režiji profesorice Zagorke Rakonjac,  proglašena je za najbolju na 30. Smotri dramskog stvaralaštva.

Mladi glumci izveli su sjajan pozorišni komad, koji govori o istinskim životnim vrijednostima i  porodici kao glavnom stubu društva,  te faktoru sigurnosti i stabilnosti mladih.

Profesorica Zagorka Rakonjac , koja je i režirala predstavu„Za tebe, tata“,   kazala je da je jako ponosna na svoje učenike, ali i da se po reakcijama publike mogo naslutiti da će upravo oni osvojiti prvu nagradu.

„Naravno da smo priželjkivali nagradu, ali naš cilj je bio da osvojimo publiku, što smo i uspjeli da uradimo, jer smo izazvali njihovu emociju“, kazala je Rakonjac.

Ona je istakla da su ovom predstavom željeli da pošalju jasnu poruku ne samo djeci, već i roditeljima.

„Nadam se da su svi razumjeli ono što smo im kroz umjetnost danas poručili, a to je da djeca moraju da vole i poštuju svoje roditelje, a da roditelji njih treba da zaštite. Normalna i zdrava porodica je ključ sreće svakog djeteta, jer samo uz podršku svojih roditelja mališani mogu postati dobri ljudi“, istakla je Rakonjac.

Režiserka predstave „Za tebe, tata“ vjeruje da je poseban utisak na žiri ostavila sama tema kojom su se bavili u ovoj predstavi, ali zaslugu za pobjedu ipak pripisuje talentovanim učenicima.

„Zaista su bili sjajni, opravdali su naša očekivanja, a mi smo, kao i uvijek, vjeorvali u njih“, dodala je Rakonjac.

Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu  dodijeljena je  Kseniji Gutić, za ulogu kćerke   u predstavi ''Za tebe, tata'', a kako je kazala za Radio Bijelo Polje, srećna je zbog nagrade koja je došla kao rezultata napornog rada i truda.

„Tumačila sam ulogu djevojčice koja rješenje za neke životne problema traži u alkoholu i drogi, jer nema podršku porodice. Zista je bilo teško dočarati taj lik, ali mislim da sam uspjela u tome i da su, što je najvažnije, svi shvatili poruku, a to je da nikada ne smijemo posegnuti za narkoticima“, rekla je talentovana Ksenija.

Učenik OŠ ''Šukrija Međedović''  iz Godijeva, Daris Popara dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu i to za ulogu Pruta u predstavi ''Pobuna vaspitnih mjera'' .

„Imao sam zaista tremu danas, ali kada sam izašao na scenu prepustio sam se svom liku i potrudio se da budem što bolji, a upravo je ova nagrada dokaz da sam i uspio u tome“, rekao je Daris.

Mladi glumac kazao je da je zapravo ova predstava pobuna đaka protiv vaspitnih mjera.

„Poručili smo starijima da ne smiju da više tuku djecu, već da postoje i drugi načini da nas vaspitaju“, naglasio je Daris.

Iako nagrade nijesu mogli dobiti svi, mr Blaga Žurić, predsjednica žirija 30. Smotre dramskog stvaralaštva za učenike  bjelopoljskih osnovnih škola, kazala je da su svi bili sjajni.

„Smotru dramskog stvaralaštva pratim od samog početka i zaista sam zadovoljna, upravo je ona pokazatelj da dječije pozorište u Bijelom Polju živi i da imamo jako talentovanu djecu“, kazala je Žurić, ističući da su se sve predstave po prvi put predstavile lijepim scenskim govorom.

Žurića je pohvalila i teme koje su obradili mladi glumci, a lijepe riječi imala je i za polaznike vrtića ''Dušo Basekić'', koji su otvorili smotru predstavom ''Šuma je moj dom'', koju su po tekstu Dragana Ognjanovića  adaptirale i režirale Rajka Babić i Julija Rakočević.

„Mališani su zaista bili sjajni i vidi se da vaspitačice ozbiljno rade sa njima, zato smo htjeli i da nagrdaimo njihov trud, pa smo imdodijelili nagradu za razvoj pozorišne umjetnosti“, rekla je predsjednica žirija.

Druga nagrada za predstavu u cjelini pripala je predstavi ''Crnogorska svadba'' OŠ ''Krsto Radojević'' iz Tomaševa, koju su režirali Nikola Caković i Ivana Cvijović, dok su treće ravnopravno  podijelile  predstave ''Kobajagi škola'', koju je režirao Ljubiša Jovanović (OŠ ''Pavle Žižić'' iz Njegnjeva)  i ''Pobuna vaspitnih mjera'', koju je režirala Adela Mucević ('' OŠ ''Šukrija Međedović'' iz Godijeva).

Nagrada za najbolju scenografiju i režiju dodijeljena je Zagorki Rakonjac za  predstavu ''Za tebe, tata'' OŠ ''Vladislav Sl. Ribnikar'' iz Rasova, a glumci ove predstave Vasilije Knežević i Erna Adžibulić nagrađeni su za sjajno partnerstvo u igri.

Stefanu Đurišiću, za lik Oca u predstavi ''Crnogorska svadba'' OŠ ''Krsto Radojević'' iz Tomaševa, pripala je nagrada za mušku glumačku bravuru, dok je za žensku nagrada otišla u ruke HaneKovačević, za ulogu Ane u predstavi ''Kobajagi škola'' OŠ ''Pavle Žižić'' iz Njegnjeva.

Nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu dodijeljena je Dijani Tvrdišić, za ulogu Profesorke književnosti u predstavi ''Kobajagi škola'' OŠ ''Pavle Žižić'' iz Njegnjeva, a za mušku Denisu Hajroviću, za lik  Pantića u predstavi ''Kobajagi škola'' OŠ ''Pavle Žižić'' iz Njegnjeva.

Dodijeljene su i nagrade za najbolji kostim i to  Nikoli Cakoviću i Ivani Cvijović, za kostime u predstavi ''Crnogorska svadba'' OŠ ''Krsto Radojević'' iz Tomaševa.

Smotru je pratio žiri u sastavu: mr Blaga Žurić, prosvjetna nadzornica u Zavodu za školstvo, predsjednica žirija i  članovi  Jusuf Bajramspahić i Predrag Vukojević,  glumci Bjelopoljskog pozorišta.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić, Dalibor Rakočević, CzK

Video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE