Priča o prijateljstvu bjelopoljskih srednjoškolaca najbolja na Međunarodnom takmičenju iz engleskog jezika (video)

Učenici bjelopoljske Srednje stručne škole, Nikolina Minić, Irena Madžgalj, Tea Pućurica, Vahid Balić i Magdalena Gojačanin, osvojili su prvo mjesto na Međunarodnom takmičenju iz engleskog jezika.

Engleski jezik povezao ih je sa omladinom iz Italije, Rusije, Holandije i Poljske, a oni su marljivo učili, radili i strpljivo kreirali video u kojem su govorili o prijateljstvu, a koji je proglašen za najbolji na takmičenju, koje je okupilo osnovne i srednje škole iz zemalja regiona.

Gostujući u emisiji “Start Art”, Radija Bijelo Polje, profesorica engleskog jezika Snežana Obradović, kazala je da je ponosna na svoje učenike, koji su još jednom pokazali znanje i kreativnost.

“Ovo je rezultat na koji treba da budemo ponosni svi, ne samo Srednja stručna škola, već i naš grad, kao i cijela država Crna Gora”, istakla je Obradović.

Profesorica Obradović je kazala da je vjerovala u uspjeh njenih đaka, te da su pobjedom na takmičenju još jednom dokazali da su učenici Srednje stručne škole izuzetno talentovani mladi ljudi.

“Od samog početka bila sam optimistična, znala sam da oni to mogu i već tog trenutka kada sam im predložila da snimimo video o prijateljstvu  i prijavimo se na konkurs, bila sam sigurna da ćemo postići uspjeh”, kazala je Obradović.

Ona je istakla da je uspjeh još veći jer je bjelopoljska Srednja stručna škola jedina osvojila nagradu iz cijele Crne Gore.

“Konkurencija je zaista bila velika, učestvovale su jako priznate škole, kao što je Filološka gimnazija iz Beograda, Matematička gimnazija, kao i gimnazijalci iz Kraljeva, Niša, Valjeva, čak i  iz Ljubljane, ali smo mi uspjeli da se izdvojimo kvalitetom, znanjem i kreativnošću”, podvukla je profesorica engleskog jezika.

Sjajnu petorku, kako je kazala, nije bilo teško odabrati.

“Nikolina, Irena, Tea, Vahid i Magdalena su nekako sami sebe odabrali, to su učenici koji se izdvajaju svojim znanjem, tako da sam znala da oni mogu odraditi to što se od njih tražilo”, rekla je Obradović.

Iako je konkurs bio osmišljen tako što su učenici na temu prijateljstva mogli odgovoriti posterom, pjesmom, fotografijom, bjelopoljski srednjoškolci odabrali su video na predlog profesorice Obradović, koja je više puta pohađala seminare koji su se odnosili upravo na upotrebu tih novih tehnologija. 

Dio pobjedničkog tima bila je i Irena Madžgalj, a kako je kazala u današnjoj emisiji, nadala se dobrim rezultatima, jer su uložili mnogo rada i truda.

“Nastojali smo da video uradimo što bolje, da pošaljemo lijepu poruku o prijateljstvu, ali i da pokažemo koliko je važno učiti strane jezike. Mislim da je ovo pravi način da motivišemo mlade osobe da rade na sebi i da uče. Kao što su imali priliku da pogledaju u video zapisu mi smo komunicirali sa našim prijateljima iz Poljske, Holandije, Rusije i Italije i veoma je lijepo kada mi bez jezičkih barijera možemo da im prezentujemo naš grad, kulturu, običaje”, kazala je Madžgalj, zahvaljujući se svima kojih su ih podržali tokom javnog glasanja u finalu.

Ponosna na prvo mjesto je i Nikolina Minić, ističući da je ovo takmičenje za nju jedno novo i lijepo iskustvo.

“Prijatelji su oni koji nas prihvataju onakve kakvi jesmo, bez potrebe da se mijenjamo i budemo drugačiji, oni koji vole svaku našu manu i vrlinu i koji su uvijek spremni da nam pomognu, to je ono što smo i poručili ovim videom i mislim da je to prepoznao i žiri, koji je naš rad proglasio najboljim”, istakla je Nikolina, koja je svoje znanje iz engleskog jezika pokazala i na nedavno održanom državnom takmičenju.

Iako je bilo teško da sve ono što su željeli da kažu u prijateljstvu  smjeste u 2 minuta video snimka, Magdalena Gojačanin kaže da su uspjeli zahvaljujući zajedničkom radu i naravno prijateljstvu.

“Zaista smo bili sjajan tim, svi smo davali sugestije i predloge jedni drugima, kako bi što bolje uradili video. Ono što se vidi na samom snimku jeste zapravo ljepota mladosti, druženja i prijateljstva, ta opuštenost i bliskost koja vlada u našim odnosima i zaista mislim da smo odradili dobar posao”, rekla je Magdalena, dodajući da dobijaju smo lijepe i pozitivne kritike.

Međunarodni konkurs iz engleskog jezika, na temu FRIENDSHIP (prijateljstvo), organizovalo je   Udruženja nastavnka engleskog jezika u Srbiji.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Tonska realizacija, foto i video: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE