Oralna vakcinacija lisica i divljih mesojeda 15.aprila

Šesnaesta kampanja oralne vakcinacije lisica i divljih mesojeda protiv bjesnila, koju Мinistаrstvо poljoprivrede i ruralnog razvoja (Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove) sprovodi uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, počeće 15 aprila.

Kampanja se od 2011. godine organizuje u cilju zaštite zdravlja ljudi i domaćih životinja od bjesnila odnosno,  stvaranja uslova da Crna Gora dobije status države slobodne od ove zarazne bolesti. “Oralna vakcinacija lisica sprovodi se dva puta godišnje, u jesen i na proljeće vazdušnom distribucijom vakcina-mamaca. Avioni koji izbacuju mamce s vakcinama protiv bjesnila prelijetaće cijelu teritoriju Crne Gore i distribuirati mamce s vakcinama, izuzimajući vodene i urbane površine. Bačeni mamci sa vakcinama mogu se naći u prirodi, i zato su potrebne određene mjere opreza”,saopštili su iz Ministarstva, dodajući da će u slučaju povoljnih vremenskih prilika, vakcinacija  trajati pet do sedam dana.

 Iz Ministarstva poljoprivrede upozorili su građane da ne dodiruju  mamce sa vakcinom, jer su oni namijenjeni lisicama. Posebno je važno da se to objasniti djeci.  Ako u  dvorištu, bašti ili na imanju građani pronađu mamac potrebno je da  stave rukavice ili plastičnu kesu na ruke i bace mamac u obližnju šumu.U slučaju da se mamac dodirne nezaštićenom rukom, ruke treba dobro oprati deterdžentom i vodom, dok se u slučaju dodirivanja  kapsula koja se nalazi u unutrašnjosti vakcine-mamca, osim pranja ruku, treba obratiti  ljekaru. Dvije nedjelje nakon vakcinacije, pse i mačke  treba držati zatvorene i ne dozvoliti im kao ni drugim domaćim životinjama, da budu u zoni vakcinacije.

 

Inače, bjesnilo je virusno oboljenje centralnog nervnog sistema (mozga i kičmene moždine) životinja i ljudi.To je bolest divljih i domaćih životinja koja se na čovjeka prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom (najčešće ujedom).  U svijetu svakog dana od bjesnila umre više od 150 zaraženih ljudi, među kojima je najviše djece. Bjesnilo je uvijek smrtonosno!      

Oralnom vakcinacijom divljih životinja protiv bjesnila kao i obaveznom vakcinacijom pasa i mačaka protiv ove bolesti stvara se dovoljno visok nivo zaštite populacije divljih životinja protiv ove bolesti, a posljedično prekida lanac prenošenja virusa sa divljih na domaće životinje i ljude.

Veterinarska služba u saradnji sa lovačkim organizacijama sprovodi monitoring - nadzor i vrši analizu podataka o sprovedenim oralnim vakcinacijama divlјih životinja na osnovu kojih je utvrđena visoka efikasnost vakcinacije na terenu, istakli su u Upravi za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove i dodali da zahvaljujući tome, od marta 2012. godine nije zabilježen nijedan slučaj bjesnila, ni kod domaćih, ali ni kod divljih životinja.

 

Saopštenje Uprave za bezbednost hrane i fitosanitarne poslove