Počeo 57. šahovski turnir za osobe sa smetnjama vida

Pojedinačni kvalifikacioni šahovski turnir za osobe sa smetnjama vida, 57. po redu, održava se danas u Organizaciji slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac.

Učešće na turniru uzelo je 16 slabovidih lica, a dva prvoplasirana takmičara će steći pravo učešća na 56. Regionalnom pojedinačnom kvalifikacionom šahovskom turniru, koji će se 18. aprila održati u Pljevljima.

„Partije se igraju po Bergerovom sistemu sa tempom igre od 15 minuta po igraču i po pravilima FIDE sa aneksom za ubrzani šah. Interesovanje je veliko, kao i prethodnih godina, tako da očekujemo da i ovaj turnir bude uspješan“, saopštio je ze Radio Bijelo Polje sekretar Organizacije slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac, Mirsad Dlakić.

On je istakao da šah pruža jednake mogućnosti u međusobnom nademtanju osoba sa različitim invaliditetima.

„Šah je jedini sport koji osobama sa invaliditetom omogućava prihvatljivo i ravnopravno nademtanje. Najbolji dokaz toj tvrdnji su šahisti sa smetnjama vida, koji se okupljaju u Organizaciji slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac“, podvukao je Dlakić.

Sekretar Organizacije slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac kazao je da im je cilj da organizacijom ovakvih takmičenja daju novi podstrek za uključivanje osoba sa invaliditetom u razne sportske aktivnosti, bez obzira na njihovu starosnu dob ili stepen oštećenja.

„Kroz ovakav vid aktivnosti OSI se najlakše i najkvalitetnije uključuju u širu društvenu zajednicu i tako lakše prevladavaju svoj invaliditet“, zaključio je Dlakić.

Rezultati takmičenja biće objavljeni po završetku turnira.

Autorka: Sanja Čujović

Audio zapis i foto: Dalibor Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE