Mladi prepoznali značaj bjelopoljske strane Bjelasice (video)

U cilju promocije i popularizacije ekologije i zaštite životne sredine u Bijelom Polju, nevladina organizacija ,,Eko centar“ u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje uspješno je realizovala projekat „Florističke odlike bjelopoljske strane Bjelasice“.

Kroz više etapa u okviru projekta, koji je započet 2017. godine, razvijena je ekološka svijest osnovaca i srednjoškolaca, koji su se kroz terenska istraživanja družili i sticali nova prijateljstva.

Nosilac projekta, profesor biologije, Tomislav Tomović, gostujući danas u emisiji ,,Šta može Nvo“, Radija Bijelo Polje, kazao je da je projekat obuhvatio osnovce iz škole ,,Marko Miljanov“, gimnazijalce, i učenike medicinske škole iz Berana.

,,Svakako da sam zadovoljan samom realizacijom projekta. Pored tih edukacija koje su uključile osnovce i srednjoškolce, imali smo i dosta mladih tako da je projekat dao jednu kombinaciju radionica  koje su se odvijale prije svega na Bjelasici, a koje su uspješno realizovane. Uključili smo mlade kako bi sagledali sve te evidentne probleme koji postoje u pogledu ekologije, tako da smo ih kroz sve te akcije i uključili. Akcije su se ogledale u čišćenju određenih terena, kako bi se kroz sve to upoznali sa florom naše Bjelasice“, naglasio je profesor Tomović.

Tomović ističe da su pored ostalih ciljeva, htjeli mlade i da upoznaju sa endemima.

,,Mi u školi pominjemo često endeme, ali je veoma značajno da učenici to vide i na ličnom primjeru, tako da smo uspjeli da im jedan značajan broj endema i dočaramo", dodaje on.

Učenica prvog razreda Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović“, Mirha Adžajlić, u današnjoj emisiji nije krila oduševljenje nakon realizovanog projekta, u čije je aktivnosti uključena od početka realizacije.

,,Nemam riječi kojima bih opisala iskustvo, jer to zaista mora da se doživi. Ima dosta učenika koji vole biologiju i prirodu, međutim svo to bogatstvo prirode mora da se vidi. Zbog toga je putovanje u okviru ovog projekta bilo veoma značajno. Profesor se uvijek trudi da nam obogati znanje, i daje nam slobodu da na svim tim putovanjima uživamo. U okviru planinarskog kluba, čiji sam član, imala sam i prije priliku da posjetim Bjelasicu, ali smo kroz projekat više mogli da se posvetimo endemičnim vrstama, jer nam je bilo omogućeno da vidimo prirodu Crne Gore na ljepši način, i istražimo neka mjesta koja su zaboravljena, a nose jedno veliko bogatstvo“, naglasila je Adžajlić.

Maturantkinja gimnazije, Iva Kljajević, kazala je u emisiji da je tokom školovanja dosta učila o prirodnim ljepotama i bogatstvu svoje zemlje.

,,Pohvalila bih sve te florističke odlike jer smo zahvaljujući ovom projektu uspjeli da pored turističkog dobijemo i značajan edukativni i naučni karakter, što će nam biti veoma korisno za budućnost. Obišli smo dosta značajnih mjesta, i shvatili smo koliko je naša zemlja bogata, jer je i 2007. godine proglašena ekološkom državom, pa smatram da to ne smije samo da bude na papiru napisano,  već da se i u praksi primjenjuje", dodala je Iva.

U okviru projekta posjetili su i botaničku baštu u Kolašinu, koja, kako su se složile Mirha i Iva, nudi veliko bogatstvo i to sučavanje sa prirodom za njih je jedno lijepo iskustvo, koje će pamtiti tokom cijelog života.

Tokom projekta istraživali su da na samoj Bjelasici ima 150 ljekovitih biljaka, prepoznali su značaj postojanja Lincure, koja je jedna od ugroženih vrsta.

,,Bjelasica je područje koje je veoma važno za razvoj turistilčkih potencijala Opštine, i zbog toga smo htjeli da ovaj projekat na neki način povežemo sa svim tim potencijalima. Mnogi turisti prilikom posjete će težiti da saznaju šta raste na toj planini, šta je specifično od tih biljaka, pa smo kroz ove aktivnosti htjeli da im damo na značaju, i uradili smo poster  endemičnih vrsta sa naše strane Bjelasice", podvukao je Tomović.

On ističe da je Bjelasica dragulj, planina vulkanskog porijekla koja ima izobilje vegetacije.

Mirha i Iva savjetovale su  vršnjake da čuvaju svoju životnu sredinu, i ponose se prirodnim ljepotama svog grada i države.

Profesor Tomović je od strane predsjednika Opštine, proglašen u ime NVO sektora za predsjednika Komisije za uređenje javnih površina u Opštini Bijelo Polje.

Kako je naveo u današnjoj emisiji, Komisija ima zadatak da u narednom periodu obiđe sve javne površine na kojima postoje drvenaste i parkovske biljke.

,,Napravićemo uvid koja bi stabla mogla da se osijeku, ili zasade nova. Postoje i stabla koja bi mogla da predstavljaju neku potencijalnu opasnost za građane ili imovinu, tako da je naš zadatak da dajemo procjene i predložimo JKP ,,Lim“ da prilikom orezivanja takvih biljaka odstrani one koje ne mogu da opstanu u pojedinim uslovima. Potrebno je i zasaditi nove, jer nije cilj samo sjeći“, podvukao je Tomović.

 

Repriza emisije ,,Šta može Nvo" biće emitovana danas na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15 časova. 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE