Pačariz: Orezujemo stabla i uređujemo drvorede zbog bezbjednosti građana (video)

Radnici Komunalnog preduzeća “Lim“ započeli su aktivnosti na proljećnom čišćenju i uređenju ulica i zelenih javnih površina u gradu, kazao je Senad Pačariz, rukovodilac RJ“Čistoća“. Gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radija Bijelo Polje, Pačariz je kazao da su u toku pripremni radovi za sadnju sezonskog cvijeća i višegodišnjeg rastinja u gradskom parku, i drugim djelovima grada.

“Istovremeno sa sadnjom višegodišnjeg rastinja, komunalci rade  i na orezivanju stabala i uređivanja drvoreda . Taj posao smo započeli krajem prošle godine, kako bi orezivanjem stabala i skraćivanjem krošnji produžili životni vijek stablu i zadovoljili  dendrološku, sanitarnu i higijenska  formu. To nije nimalo lak posao, s obzirom na to da se radi o stablima koja su stara sedam ili osam decenija i prerasla su prostor u kojima vegetiraju i kao takva postala su ozbiljna prijetnja po bezbjednost građana, prije svega djece u gradskom parku ali i učesnika u saobraćaju”, kazao je Pačariz.

On je podsjetio da je iz istog razloga uklonjen i stari bor ispred hotela “Bijela rada”, što je izazvalo negodovanje brojnih sugrađana.

“Ljutnja građana je bila bezrazložna, jer je to stablo u korjenu bilo satrulo i samo je bilo pitanje dana kada bi se zbog starosti prelomilo. Koliko god da su pojedini građani sentimentalni prema nečemu što smatraju simbolom grada, ipak treba kazati da svako stablo na području grada ima svoj vijek i kad prestara treba ga ukloniti i zamijeniti novom sadnicom. Planiramo uklanjanje i drugog stabla bora ispred hotela jer predstavlja opasnost po bezvjednost građana.  Po  Zakonu o komunalnim djelatnostima,  naše preduzeće  je dužno  da vodi  brigu o dvoredima i snosi odgovornost ukoliko se nešto desi kao posljedica pada bora ili ploda od tog stabla, ili se neko od građana povrijedi. U tom slučaju materijalnu štetu nadoknađuje Komunalno preduzeće. I drugi bor biće uklonjen, jer predstavlja opasnost po bezbjednost građana”, naglasio je Pačariz, dodajući  da je formirana komisija koja će ubuduće  procjenjivati koja stabla na području grada treba ukloniti.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacia, foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

 

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE