Prioritet u zapošljavanju dati domaćoj radnoj snazi - poručeno sa sajma u Bijelom Polju (video)

Ministartsvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje Crne Gore organizovali su danas u Bijelom Polju mini sajam zapošljavanja, čime se nastavlja javna kampanja države “Zaposlimo domaće – da Crna Gora radi”.

Oko 20 poslodavaca iz primorskih opština, ali i iz Bijelog Polja, predstavilo je ponudu građanima bez zaposlenja, koji su imali priliku da razgovaraju sa poslodavcima i direktno apliciraju za određeno radno mjesto.

Direktor Zavoda za zapošljavanje, Suljo Mustafić, saopštio je da se u Područnoj jedinici Bijelo Polje,  koju čini Bijelo Polje i Mojkovac, nalazi 4520 nezaposlenih, te da je  stopa nezaposlenosti iznad državnog prosjeka i iznosi 25,7 odsto.

“Sjever je u fokusu državnih politika Vlade, s obzirom na zaostajanje u regionalnom razvoju, siromaštvo i odliv stanovništva. Zato je zadovoljsto danas biti u Bijelom Polju i razgovarati sa građanima o jednoj od mogućnosti rješavanja krupnog društvenog problema  – nezaposlenosti”, kazao je Mustafić.

On je poručio da je upravo sezonsko zapošljavanje  prilika da se poveća zaposlenost u svim opštinama.

“Namjera je da stvorimo ambijent u kojem će poslodavci vidjeti interes da zaposle domaće radnike, a benefiti ovakvog, zajedničkog, pristupa su višestruki. Prije svega mislim na uključivanje nezaposlenih lica u svijet rada. Osim što se doprinosi povećanju budžetskih prihoda utiče se i na uvećanje porodičnog budžeta, naše radne snage. Takođe, sprečava se odliv radne snage van granica Crne Gore, a na ovaj način se izbjegavaju i socijalna budžetska davanja, za korisnike u stanju socijalne potrebe”, naveo je direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Mustafić je istakao da je prednost ovog sajma to što svi imaju priliku da se predstave, i oni koji žele posao i oni koji traže radnika.

“Poslodavci iz primorskih opština, ali i lokalni poslodavci imaju mogućnost da se povežu sa nezaposlenim osobama, koje su zainteresovanie za rad na sezonskim poslovima. Sa druge strane, za nezaposlene je ovo šansa da na licu mjesta razgovaraju sa poslodavcima i direktno apliciraju za određeno radno mjesto”, rekao je Mustafić, poručujući da je ovaj sajam najefikasniji način da se doprinese stvaranju kvalitetnih veza između nezaposlenih lica i i poslodavaca, što će dovesti do zapošljavanja najboljih kadrova.

Na važnost današnjeg sajma ukazao je i predsjednik SO Bijelo Polje, Abaz Dizdarević, koji je istakao da je na planu podrške otvaranju novih radnih mjesta Opština Bijelo Polje odredila 10 biznis zona, kako bi privukla nove investitore i podstakla postojeće na nova ulaganja.

“U biznis zonama su već otvorene nove fabrike i poslovni objekti. Takođe, aktuelnim projektima kojima je u toku intezivno ulaganje u Bjelasicu i Đalovića pećinu, stvaramo uslove za otvaranje novih radnih mjesta u lokalnoj turističkoj privredi”, saopštio je Dizdarević.

On je dodao i da lokalna samouprava učestvuje u svim aktivnostima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

“Naš cilj je jasan, a to je povećanje zaposlenosti građana, pa je i današnji sajam usmjeren ka ostvarivanju i nadogradnji postavljenog cilja”, podvukao je  predsjednik SO Bijelo Polje, Abaz Dizdarević i iskazao uvjerenje da će ovaj mini sajam otvoriti vrata prisutnih poslodavaca velikom broju nezaposlenih Bjelopoljaca.

HTP "Velika plaža" Ulcinj svake godine zapošljava od 30 do 35 sezonskih radnika, a svoju ponudu ova kompanija predstavila je danas i Bjelopoljcima.

Željko Matević predsjednik Odbora, direktor HTP "Velika plaža" Ulcinj, kazao je za Radio Bijelo Polje da njihova kompanija već niz godina sarađuje sa Zavodom za zapošljavanje i da svake sezone preko njih angažuju radnike.

“Zasita imamo samo pozitivna iskustva, čak imamo i radnike koji svake godine dolaze kod nas da odrade sezonu, a evo nadamo se da će ova put biti više njih iz Bijelog Polja. Interesovanje je  veliko, a mi smo spremni da im damo posao”, kazao je Matević, napominjući da se radnici angažuju na period od četiri mjeseca.

Svoju ponudu na današnjem sajmu predstavila je I kompanija Hotels Group Montenegro Stars Bečići I Budva, a kako je saopštio za Momo Medan već imaju veliki broj prijava.

“Kao i svake godine, kao kompanija koja je operater tri hotela – Splendid, Montenegro i Blue Star, nudimo mladim ljudima sezonske poslove i drago nam je što smo dio ovog projekta “Zaposlimo domaće – da Crna Gora radi”. Imamo blizu 300 sezonskih radnih mjesta za tri hotela i cijelu kompaniju, tako da će upravo kod nas posao dobiti I neki Bjelopoljci”, rekao je Medan.

On je dodao da su sezonske radnike već počeli da angažuju od 1. aprila.

“Biće angažovani do kraja oktobra, naravno sa mogućnošću produžetka ugovora sa onima koji se najbolje pokažu”, napomenuo je Medan iz kompanije  Hotels Group Montenegro Stars.

Vrijedne i ambiciozne ljude koji žele da rade i da unapređuju svoja znanje i vještine traži i kompanija Čelebić.

“Nudimo posao tesarima, zidarima, stolarima, bravarima, ali I ineženjerima mašinstva, elektrotehnike I građevinarstva. Mi im nudimo mogućnost ličnog I profesionalnog usavršavanja I napredovanja, tako da vjerujem da će naročito mladi ljudi iskoristiti ovu priliku”, poručila je Danijela Šaban iz firme Čelebić.

Ponudom sajma zadovoljna je mlada Bjelopoljka Aida Idrizović, a kako je kazala za Radio Bijelo Polje, vjeruje da će zadovoljiti uslove nekih poslodavaca, te da će zahvaljujući ovom sajmu doći do posla.

“Veliki broj poslodavaca je danas tu, obišla sam sve štandove, posebno mi je privukla pažnju ponuda ponuda bjelopoljske agencije “Rams”,   ali ima dosta mogućnosti za posao i na primorju”, kazala je Idrizović, dodajući da će joj ovo biti prvo sezonsko radno iskustvo.

Sajam zapošljavnja, prema riječima jednog od posejtioca, Dejana Femića, odlična je prilika za mlade ljude.

“Raduje me to što vidim ovako veliki broj mladih, koji su spremni da rade. Uzimajući u obzir to da je nezaposlenost jedan od većih problema naše države, mislim da su sezonski poslovi jedini način rješavanja tog pitanja, bar privremeno”, rekao je Dejan.

Ilda Mešić ima veliko iskustvo sa seznskim poslovima, a kako je poručila “svako ko želi može da pronađe posao”.

Zavod za zapošljavanje Crne Gore će, za sve zainteresovane poslodavce,  i sjutra organizovati ovakav sajam u Pljevljima. Takođe, sajam zapošljavanja održaće se i u Nikšiću 16. aprila, kao i u Podgorici 17. aprila.

Podsjetimo, u Crnoj Gori trenutno je 38.340 nezaposlenih, sa registrovanim stopom nezaposlenosti od 16.5 odsto.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE