Polaznici Škole kreativnog pisanja predstavili svoje prve kratke priče

Pet učenica Škole kreativnog pisanja, predstavile su večeras svoje prve kratke priče, u okviru manifestacije ,,Dani otvorenih vrata”, u galeriji Centra za kulturu.

Škola kreativnog pisanja ima za cilj da nauči mlade ljude da pišu i stvaraju, a njeni realizatori su Srednja stručna škola, u saradnji sa JU Ratkovićeve večeri poezije.

Učenice su predstavile po jednu svoju priču, a po reakcijama publike nakon njihovog čitanja, može se zaključiti da će krenuti u dobrom pravcu kada je u pitanju književnost.

Direktor Ratkovićevih večeri poezije, Kemal Musić, kazao je da su polaznici Škole kreativnog pisanja od početka školske godine vrijedno radili, i veoma zrelo pristupili pisanju.

,,Od osnivanja JU Ratkovićeve večeri poezije traje i uspješna saradnja  sa Srednjom stručnom školom. Zajednički smo realizovali brojne programe, kojih će nadam se biti i u budućem periodu. Polaznici Škole kreativnog ozbiljno su shvatili zadatak uz pomoć profesora Čečovića i Mulića, što dovoljno govori o uspješnosti održavanja ovakvih kurseva, a JU Ratkovićeve večeri poezije će uvijek biti tu da pruži podršku u realizaciji njihovih aktivnosti”, istakao je Musić.

Rukovodilac Škole kreativnog pisanja, profesor književnosti Radoman Čečović kazao je da su učenici-kandidatati na početku radili pisani zadatak, kroz koji su profesori ocijenili njihov stil pisanja, i uvidjeli koliko njih zapravo, ,osjeća rečenicu”, što su prema njegovim riječima, večerašnjim predstavljanjem svojih kratkih priča i pokazale.

Svoje kratke radove večeras su predstavile učenice Srednje stručne škole, polaznice Škole kreaitvnog pisanja, Irena Madžgalj, Alma Lukač, Rijalda Adžajlić, Jasmina i Dženita Hasković.

,,Učenice su naučile da kontrolišu komponente koje su specifične za žanr kratke priče, a to je vrijeme, prostor, radnja i motivacija. Talenat za pisanje jeste potreban, ali do velikih rezultata dolazi se radom i zalaganjem, što sigurno polaznici naše Škole pisanja i posjeduju”, istakao je Čečović, dodajući da očekuje zavidne rezultate i u narednom periodu.

Profesor Čečović je zaključio da nema pravog pisca bez velikog čitaoca.

Učenica prvog razreda Srednje stručne škole, polaznica Škole kreativnog pisanja, Rijalda Adžajlić, kazala je za Radio Bijelo Polje da se jedino pronalazi u pisanju, a da je kurs kratkih priča jedno veliko iskustvo koje će joj koristiti u budućnosti.

Nakon završetka Škole kreaitvnog pisanja, radovi učenika biće predstavljeni u Zborniku priča učenika Srednje stručne škole.

Moderator programa bio je profesor Rafet Mulić.

Autorka i foto: Eldina Idrizović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE