Edukacijom i prevencijom protiv bolesti zavisnosti

Okrugli sto “Edukacijom roditelja i mladih protiv narkomanije”, sa ciljem podizanja svijesti o problemu zloupotrebe droga, održan je danas u prostorijama hotela “Bijela Rada”, u organizaciji Crnogorskog ženskog lobija.

Dugogodišnja praksa u radu sa  žrtvama raznih oblika nasilja, prije svega sa mladima, koji rješenje problema često  “pronalaze u narkoticima”, navela je članove organizacije Crnogorskog ženskog lobija, da pokrenu ovaj projekat i da sistematski pristupe rješavanju problema zloupotrebe droga.

Izvršna direktorica Crnogorskog ženskog lobija, Aida Petrović, kazala je za Radio Bijelo Polje da se u rješavanje ovog gorućeg problema moraju uključiti svi, prevashodno roditelji, koji, kako je navela,  moraju biti podrška svojoj djeci.

“Problem narkomanije je u velikoj mjeri prisutan i u našem društvu, zato o njemu moramo govoriti i rješavati ga i to prvenstveno kroz edukaciju, koja je i najbolji oblik prevencije. Zato i danas iz Bijelog Polja šaljemo jasnu poruku – reci ne drograma, a pozvali smo, pored predstavnika lokalne uprave i nevladinog sektora, i roditelje da sa njima razgovaramo o ovom problemu, da čujemo njihova mišljenja i da svi zajedno budućnost naše djece učinimo sigurnom i boljom”, kazala je Petrović.

Ona je poručila roditeljima da ne ostavljaju svoju djecu samu, da im ne dopuštaju da se sami bore sa problemima, već da im pomognu da nađu izlaz iz svake situacije.

“Kada god se organizuje tribina na temu narkomanije, odziv roditelja uvijek bude manji nego odziv mladih, zato mi u organizaciji Crnogorski ženski lobi insistiramo da se I oni uključe, jer oni imaju primarnu ulogu, pa tek onda učitelji, profesori, stručna lica i institucije”, navela je Petrović.

Izvršna direktorica Crnogorskog ženskog lobija poslala je i jasnu poruku mladima, ističući da probleme ne smiju sakrivati, već o njima otvoreno govoriti i tražiti pomoć od roditelja, ali i stručnih lica i institucija.

“Moraju reći ne drogama, duvanu i alkoholu”, poručila je Petrović.

Lokalna koordinatorka i predjsednica Udruženja za razvoj civilnog društva, Mirsala Tomić, takođe je podvukla da je edukacija najbolji način prevencije.

“To je pokazala i dosadašnja praksa Udruženja za razvoj civilnog društva, koje se između ostalog, bavi ovom problematikom već 20 godina. Rezultati su već vidljivi i ima pomaka”, istakla je Tomić.

Ona je izrazila uvjerenje da su tokom današnjeg okruglog stola uspjeli bar donekle da promijene svijest javnosti i ukažu na važnost prevencije.

“Iako problem narkomanije ne možemo riješiti samo jednim projektom, svakako da možemo učiniti dosta kroz edukativn-informativne aktivnosti, koje imaju za cilj da promovišu zdrave stilove života”, kazala je predjsednica Udruženja za razvoj civilnog društva, Mirsala Tomić.

Tokom okruglog stola “Edukacijom roditelja i mladih protiv narkomanije” prikazani su i spotovi za mlade i roditelje, a cijeli ovaj projekat finansijski je podržan strane Ministarstva zdravlja.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE