Deformiteti kičmenog stuba i ravna stopala sve češća kod djece (video)

Deformiteti kičmenog stuba kod djece osnovnoškolskog uzrasta u porastu su iz godine u godinu, a skolioza i kifoza najčešće su promjene uzrokovane nepravilnim držanjem tijela, kazala je diplomirani fizioterapeut Sanela Kasumović.

Gostujući u emisiji „Tajne zdravlja“ Radija Bijelo Polje, Kasumović je kazala da je do tih podataka došla tokom šestomjesečnog projekta „Pravilna kičma-lakši život“, koji je NVO „Kozmetički salon „Sefora“ realizovala uz finansijsku podršku Opštine Bijelo Polje.

Sanela Kasumović, diplomirani fizioterapeut 

„Tokom godina, baveći se privatnom praksom, primijetila sam kod velikog broja djece neki oblik deformiteta kičmenog stuba, i oni su se javljali u najranijem uzrastu. Skrenula bih pažnju roditeljima, kako bi korisnim savjetima i pravilnim vježbanjem preduprijedili mnogo veće probleme. Tokom studija u Igalu sam naučila da je pravilno držanje tijela osnov zdrave kičme, te da deformiteti u ranom životnom dobu kasnije dovode do ozbiljnih problema ne samo na kičmenog stubu, već i do drugih tjelesnih promjena“, ističe Kasumović.

Kasumović dodaje da su projektom bila obuhvaćena djeca uzrasta od 10 do 12 godina u tri gradske osnovne škole, jer su u tom periodu, zbog intezivnog rasta i razvoja uočljive  promjene na kičmenom stubu.

„Djeci smo davali savjete o pravilnom držanju tijela, o pravilnom vježbanju i potrebi obaveznog boravka na svježem vazduhu, a nerijetko smo ih i masirali. Savjetovali smo ih da  budu aktivni kroz sport i druge aktivnosti, što manje borave u kući uz kompjutere i mobilne telefone, i skrenuli im pažnju da nepravilnim položajem tijela izazivaju određene deformitete kičme“, kaže Kasumović, podsjećajući da su saradnice na projektu bile doktorke Biserka Bulatović i Edina Međedović Šabotić i Elma Dizdarević.

 

Repriza emisije ,,Tajne zdravlja" biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15.

 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić 

Foto i video: Vladimir Jelić 

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

 

 

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE