Na Svjetski dan Roma poručeno: ,,Tražimo parče plavog neba i zelenog prostranstva“

Romska zajednica u Bijelom Polju obilježila je danas 8. april, Međunarodni dan Roma, a kako su kazali  i ove godine ga dočekuju sa brojnim problemima.

Naime, nizom kulturno-edukativnih i sportskih aktivnosti Romi su u Strojtanici proslavili 8. april, poručujući da traže  samo  parče plavog neba i zelenog prostranstva.

Čestitajući Romima njihov praznik, rukovodilac Kancelarije u Opštini Bijelo Polje, Miloš Kljajević, kazao je da čitava lokalna zajednica radi na unapređenju položaja romskog stanovništva i ostvarivanju i zaštiti ljudskih prava.

„Cilj nam je da poboljšamo sveukupan društveni, kuluturni, socio-ekonomski i svaki drugi položaj Roma, kako bi i oni bili uključeni u sva dešavanja na lokalnom nivou“, istakao je Kljajević.

On je poručio da će Opština Bijelo Polje uvijek biti čvrst oslonac i pouzdan partner svih Roma u našem gradu.

Mlada Ivana Selimović poručila je da svi Romi traže parče plavog neba i zelenog prostranstva.

„Mi svi tražimo da se romski točak napretka naše zajednice malo brže okreće, kako bi svi Romi osjetili ljepote ovog 21. vijeka. Vjerujemo da je ova manifestacija samo početak zajedničke borbe za izgradnju društva jednakih mogućnosti za sve“, navela je Selimović.

Ismet Selimović kazao je da se i danas suočavaju sa mnogobrojnim problemima.

„Mjesto stanovanja još uvijek je naš najveći problem, većina i nema krov nad glavom, pa skloništa pronalaze u šatorima. Zato danas još jednom apeujem na nadležne organe da nam pomognu da stvorimo uslove za pristojan život, kako bi i naša djeca mogla da se školuju i žive normalno“, podvukao je Ismet Selimović.

Predsjednik MZ Potkrajci, Dževad Omerović, istakao je da su mještani ovog kraja rado prihvatili Rome kao komšije, te da će nastaviti da gaje prijateljske odnose.

“Po prvi put, ovdje u MZ Potkrajci, u romskom naselju obilježavamo Svjetski dan Roma. Nadam se  da će ovo postati tradicija, koju ćemo svi baštiniti, tako da ćemo i drugima biti odličan primjer tolerancije, razumijevanja i prihvatanja različitosti“, rekao je Omerović.

Međunarodni dan Roma obilježen je uz podršku Opštine Bijelo Polje, Opštinske organizacije Crvenog  krsta Bijelo Polje, Centra za kulturu, kao i Centra za sport i rekreaciju, a današnja manifestacija upotpunjena je predstavom ,,Put oko svijeta“, koju su izveli glumci Bjelopoljskog pozorišta, dok su kadeti FK “Jedinstvo” odigrali prijateljsku utakmicu sa Romima.

Podsjetimo, Dan Roma obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, koji je održan 8. aprila 1971.u Londonu. Međunarodni dan Roma je dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima sa kojima se suočavaju. Dan je službeno proglašen 1990. godine u Serocku u Poljskoj, mjestu četvrtog Svjetskog romskog kongresa.

Autor: Bojan Šutović

foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE