Promovisana zbirka poezije ,,Prolaznost”

Promocija zbirke poezije ,,Prolaznost“, autora Edina Smailovića, u izdanju JU Ratkovićeve večeri poezije, održana je večeras pred brojnom publikom, u galeriji Centra za kulturu.

Zbirku poezije ,,Prolaznost“, oslikavaju autonomne pjesničke cjeline, tematsko-motivska i simbolička koherentnost koja obezbjeđuje veći stepen strukturnog integrisanja.

,,Drago mi je i predstavlja mi zadovoljstvo što su sugrađani došli u velikom broju da podrže moj rad, zbirku koja je plod dugogodišnjeg pisanja. Publiku su pretežno sačinjavali moji prijatelji, i da budem iskren, od njih uvijek očekujem pozitivne reakcije, što su večeras i pokazali, a nadam se da će se pjesme svidjeti i širem auditorijumu“, kazao je za Radio Bijelo Polje,  rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju, autor Edin Smailović.

Smailović se posebno zahvalio JU Ratkovićeve večeri poezije, i Centru za djelatnosti kulture koji su organizovali promociju, kao i učesnicima koji su upotpunili događaj. 

Autor je svojim brojnim pjesmama, koje svaka za sebe imaju posebnu poruku, želio čitaocima da ukaže na hrabrost življenja samo za sebe, i za svoje stavove.

Na pitanje da li ima uzore pjesnike koji su uticali na njegov stil pisanja, Smailović je istakao da mu je veoma blizak način pisanja autora sa naših prostora, Čarlsa Simića, koji je ostavio neizbrisiv trag na pjesničku prolaznost.

O Smailovićevom djelu je govorio profesor filozofije, Jasmin Ćorović, koji je kazao da autor ovom knjigom postavlja ogledalo ispred čovjeka, i sistema vrijednosti koji tu vladaju, pokazujući im ko su i kako zapravo izgledaju.

,,Edinova poezija  je prije svega angažovana, nije dnevno politička, nema ideološki angažman, niti u svojoj poeziji posjeduje boju kože, naciju, vjeru, ideologiju. Svoj angažman u poeziji Edin uzdiže na filozofsku ravan, preispitujući sebe i svijet u kojem živi“, naglasio je Ćorović, dodajući da je poezija ovog autora puna ironije i sarkazma, a to i jeste najbolji alat kada se borite protiv lažnih vrijednosti.

Zbirka poezije ,,Prolaznost“ predstavlja vrisak protiv dekadentnog sistema vrijednosti, protiv lažnog morala i poremećenog vaspitanja.

Direktor Ratkovićevih večeri poezije, Kemal Musić, kazao je da mu predstavlja zadovoljsto što su RVP izdavači ove knjige, koja razvija sve književne forme i kako je istakao, siguran je da će čitaoci uživati u pjesmama autora Smailovića.

Tokom promocije, prisutni su uživali u zvucima violine, za koje je zaslužna profesorica Anda Bushi.

Moderator programa bio je Rafet Mulić, dok su stihove kazivali mladi pjesnici, Šejla Hoti i Kenan Idrizović.

Autorka i foto: Eldina Idrizović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE