Hoti: Rođena sam onog trenutka kada sam napisala prvu pjesmu

Treća zbirka pjesama ,,Oda ljubavi'', autorke Šejle Hoti, promovisana je sinoć u Kući Rista Ratkovića, tokom književne večeri, posvećene ovoj mladoj poetesi iz Bijelog Polja.

„Rođena sam onog trenutka kad sam napisala prvu pjesmu“ – kazala je Hoti, predstavljajući svoju svojevrsnu autobiografiju, čiji su redovi objavljeni i u njenoj najnovijoj zbirci.

„Živim u svojim knjigama, a na trenutke doletim i do Bijelog Polja. Mi smo pjesnici, mnogo teški ljudi. Nekad satima posmatramo zvijezde, a nekad za trenutak obiđemo čitav univerzum. Nije nama lako, ako mislite da jeste. Da bi bio pjesnik, moraš znati da pročitaš onu jednu riječ (znaćeš koju ako si jedan od nas) koja živi u svemu što te okružuje. Riječ, od koje nastaje svaka pjesma. Ona riječ, koje nema ni u jednom rečniku na svijetu, a koja se samo srcem može osjetiti“, opisala je Hoti svoje stvaralački i umjetnički život. 

Mlada pjesnikinja i učiteljica u seoskoj Osnovnoj školi ,,Rifat Burdzović Tršo'' u Loznoj, naglasila je da inspiraciju za pisanje pronalazi u svom ličnom i svijetu oko sebe, a da joj je uzor čuveni Mika Antić.

„Pjesnik sam i to je moje zanimanje. I sve dok pišem biću živa. Onog trenutka kad moji prsti postanu nemoćni da zapisuju stihove, računajte da me više nema. Poslije toga, sve vas koji čitate ovu moju autobiografiju, obavezujem da me pomenete ponekad. Ako ništa drugo, onda kad su noći vedre, a mjesečina prekriva jedan sivkasto-žuti oblačić. Lagan i proziran poput svilene marame. Ta svilena marama ću biti ja“, navela je poetesa.

Na kraju kniževne večeri, Hoti je kazala da će čuvati vedro veče za sve, a mjesečinu će u sebe da oblači.

„Čuvaću vedre noći za vas, da se ne biste izgubili. A vi čitajte moje knjige, da se ja ne izgubim“, zaključila je talentovana Bjelopoljka.

Hoti je prve stihove napisala još u drugom razredu osnovne škole, njene pjesme objavljivane su u brojnim dječijim časopisima, a dobitnica je i brojnih nagrada i priznanja, od tada poezija je postala njen život.

Tokom književne večeri, koju su organizovali JU ,,Ratkovićeve večeri poezije'' i Centar za očuvanje i razvoj manjina u Crnoj Gori, razgovor je vodio rukovodilac Narodne biblioteke, Edin Smailović, odlomke je čitao mladi Kenan Idrizović, a svoje umijeće na gitari pokazala mlada Jovana Obradović.

Autorka:Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE