Šeter: Sačuvati izvornu muziku od zaborava (video)

Izvorna muzika je temelj kulture jednog naroda, ali je ona  prilično zaboravljena u Crnoj Gori, kazala je jedna od rijetkih i najistrajnijih interpretatorki narodnog melosa u Crnoj Gori, Tanja Šeter.

Šeter kroz promociju i afirmaciju crnogorskog melosa već tri decenije radi na očuvanju našeg kulturnog nasljeđa, a kako je kazala u emisji “Start Art”, Radija Bijelo Polje, svi zajedno moramo da sačuvamo naše izvorno blago od zaborava.

“Kada sam počela da se bavim muzkom narodna izvorna muzika je bila jako cijenjena i zaista sam vjerovala da će ona taj status zadržati. Međutim, već dugi niz godina izvorna muzika je bila zaboravljena, ali čini mi se da se ta situacija polako mijenja i da će narodni melos oživjeti”, poručila je Šeter.

Kako je kazla, da se stvari kreću na bolje pokazuju i koncerti, kojih je imalo oko 20 u proteklih dvije godine.

“Zahvaljujući projektu “Biseri izvorne crnogorske muzike” uspjeli smo da organizujemo oko 20 koncerta u Crnoj Gori I zemljama regiona, koji su bili jako uspješni. Takođe, organizujemo i koncerte posvećene istaknutoj interpretatorki crnogorskih izvornih pjesama Kseniji Cicvarić pod nazivom “Dvadeset… i jedna godina poslije” i nadam se da će sve to, uz koncerte koje ja imam, zaista učiniti da izvorna muzika opet bude na mjestu na kojem zaslužuje”, kazala je Šeter.

Ona je naglasila da bi trebalo da ima mnogo više mjesta za crnogorsku izvornu muziku i u medijima, kao i da mladi pjevači treba da daju doprinos očuvanju narodnog melosa.

“Naša obaveza je da zajednički čuvamo kulturno blago Crne Gore , zato mislim da i mladi izvođači treba da krenu da više snimaju narodnu muziku, da je pjevaju na svojim nastupima i tako ožive neke zaboravljene pjesme”, dodala je Šeter.

Ljubitelji narodne izvorne muzike imali su nedavno priliku da slušaju Tanju Šeter i u Bijelom Polju, a kako je kazala gostujući u emisiji “Start Art”, uvijek se rado vraća u Bijelo Polje, grad koji je, kako je kazala, uvijek dočeka raširenih ruku i otvorenog srca.

“Bjelopoljci su još jednom pokazali koliko vole izvornu muziku i jako sam srećna što su zadovoljni onim što sam im priredila to veče. Publika je pjevala i pljeskala u ritmu pjesama, a podjednako su uživali u pjesmam sa mog  prvog albuma, ali i novog koji sam nedavno snimila”, ispričala je Šeter.

Solistički koncert u Bijelom Polju bio je i svojevrsna promocija Tanjinog  CD-a ''Tanko poje za gorom đevojka'', na kojem se našlo čak 27 pjesam iz svih krajeva Crne Gore, od kojih tri do sada nisu zabilježene na nosaču zvuka.

„To su pjesme za sve vremena, pjesme koje bude emociju u nama i koje svi uvijek rado poslušaju“, kazala je jedna od  najboljih interpretatorki crnogorske izvorne muzike, dodajući da je ''Tanko poje za gorom đevojka''  jedan nekomercijalni projekat koji je sa saradnicima uspjela da realizuje i to iz čiste ljubavi prema muzici.

Šeter je kazala da će ona i dalje ostati vjerna svom muzičkom pravcu i da će nastaviti da njeguje izvornu muziku, prvenstveno iz ljubavi, ali i želje da je sačuva od zaborava i prenese na mlađe generacije.

Repriza emisije "Start Art" na programu Radija Bijelo Polje od 20 sati i 15 minuta.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE