Građani da se uključe u proces reforme izbornog zakonodavstva (video)

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) nastaviće da se zalaže za veći nivo demokratske konsolidacije i vladavine prava u Crnoj Gori, zagovarajući  adekvatne promjene institucionalnog i izbornog okvira, poručila je danas u Bijelom Polju izvršna direktorica CeMi-ja, Nikoleta Đukanović.

Đukanović je naglasila danas da se CEMI već dugo godina zalaže za jednu sveobuhvatnu refomu, koja podrazumijeva izradu novog Zakona o izboru odbornika i poslanika,  te tranformaciju i reformu rada  svih izbornih institucija i tijela.

“Sve to radimo kako bismo uticali na depolitizaciju i profesionalizaciju Državne izborne komisije. Naše iskustvo kroz nadgledanje izbornih procesa pokazalo je da je politička pripadnost dominantna u odučivanju. Zato i želimo da izgradimo jaku Državnu izbornu komisiju, koja će biti potpuno nezavisno i nepristrasno tijelo, čiji će članovi biti eksperti, stručnjaci, pravnici, a ne pripadnici političkih partija”, podvukla je Đukanović.

Na javnoj raspravi posvećenoj reformama izbornog zakonodavstva i unaprjeđenju izbornog procesa, održanoj u skupštinskoj sali, Đukanović je kazala da je cilj CeMI-ja, ali i samog projekta »Da slobodni izbori postanu navika – Izgradnja povjerenja u integritet izbornog procesa u Crnoj Gori«, povećanje nivoa povjerenja građana u integritet izbornog procesa.

“Cilj ove javne rasprave, ali i svih ostalih lokalnih konsultacija koje organizujemo u svim opštinama u Crnoj Gori, jeste konsultovati građane oko reforme izbornog zakonodovstava. Na ovaj način želimo da od samih građana čujemo koji su to ključni segmenti koje je potrebno reformisati, kakva su njihova iskustva po pitanju rada izbornih institucija, posebno Opštinske i Državne izborne komisije, da li imaju povjerenja u izborni proces”, kazala je Đukanović.

Ona je napomenula da su organizovali više od polovine lokalnih konsultacija i da je fokus bio na povjerenju, jer je to donekle i ključni segment cijelog projekta »Da slobodni izbori postanu navika – Izgradnja povjerenja u integritet izbornog procesa u Crnoj Gori«.

“Kada smo pisali projekat pošli smo od pretpostavke “manji stepen povjerenja građana u rad izbornih tijela i uopšte u izborni process” i zato nam je jako važno da građane konsultujemo, da bi i oni dali svojevrsni pečat reformama. Građani najviše sugestiija imaju po pitanju kako povjerenja, tako i funkcionalnosti rada, političke pristrasnosti, odnosno potrebe za većom političkom nepristrasnosti rada izbornih tijela, sagladevanja svih aspekata biračkog prava, tajnost glasanja”, navela je izvršna direktorica CeMi-ja.

Ona je naglasila da dosadašnje javne rasprave, pa tako ni ova u Bijelom Polju, nijesu izazvale veliko interesovanje, a pokazale su da građani I nijesu dovoljno informisani o funkcionisanju izbornog sistema.

“Nemaju dovoljno znanja o tome šta su zatvorene, a šta otvorene liste, šta podrazumijeva proporcionalni sistem, da li su za preferencijalno glasanje, koliko građanin ima povjrenja u mandat koji da svom odborniku, odnosno poslanIku”, naglasila je Đukanović.

Izvršna direktorica CeMi-ja najavila je da će naredne nedjelje organizovati javne rasprave i u drugim crnogorskim gradovima.

“Tokom naredne nedjelje organizovaćemo lokalne konsultaciju u Tivtu, Mojkovcu, Beranama, zatim u Baru i Ulcinju, čime ćemo zaokružiti lokalne konsultacije u svim opštinama. Sve preporuke koje dobijemo ćemo objediniti i sažeti u ključne preporuke, koje će se naći u ključnim nalazima i izradi analize sveukupnog procesa reforme izbronog zakonodavstva i biće predmet nacionalne konferencije, koju ćemo organizovati tokom aprila. Takođe, sve preporuke građana razmatraće i  Građanski savjet, koji smo formirali od pripradnika kako političkih partija, tako I organizacija civilnog društva, koji će nakon toga imati priliku i da se izjasni o njima”, istakla je Đukanović.

Predsjednik SO Bijelo Polje, Abaz Dizdarević, kazao je da je javna rasprava na temu reforme izbornog zakonodavstva i unaprjeđenju izbornog procesa bila jako konstruktivna, da su iznijeti konkretni prijedlozi, iako interesovanje za javnu raspravu nije bilo na očekivanom nivou.

“Mi smo u saradnji sa organizatorima uputili poziv predstavnicma svih političkih partija i civilnog sektora, jer se stalno polemiše o ovoj temi, o nepovjerenju u izborni proces, ali kada se govori konkretno o svim aspektima koji opterećuju pitanje izbora, interesovanje je izostalo. Međutim ipak smo uspjeli danas da povedemo konstrktivnu raspravu o svim važnim segmentima”, kazao je Dizdarević.

Kako je saopštio  posebna rasprava se povela o preferencijalnom isticanju kandidata u odnosu na političke liste.

“Mislim da bi za društvo u kojem živimo bilo jako interesanstno uvesti mogućnost da se građani direktno odlučuju za kandidate koje oni procjenjuju po sopstvenom nahođenju”, dodao je predsjednik SO Bijelo Polje.

Dizdarević ja kazao da su posebnu pažnju danas posvetili nediskriminaciji, pogotovo prema romskoj manjini, koja nema ista zakonska prava kao druge manjine, kao i ženama, koje su još uvijek neadekvatno zastupljene.

“Vjerujem da će sve ovo što radi CeMi doprinijeti povećanju povjerenja građana u izborni process, ali i da će dovesti do promjena institucionalnog i izbornog okvira u skladu sa međunarodnim standardima”, zaključio je Dizdarević.

Javna rasprava na temu reforme izbornog zakonodavstva i unaprjeđenja izbornog procesa, realizovana je u okviru projekta »Da slobodni izbori postanu navika – Izgradnja povjerenja u integritet izbornog procesa u Crnoj Gori«, čiji je donator Evropska komisija.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE