Fantastična priča Zorana Petrovića, Tahiri hanuma danas na programu RBP

U okviru projekta sedmog Regionalnog festivala fantastične književnoti REFESTICON, na programu Radija Bijelo Polje, emitujemo novi serijal emisija Fantastične priče, objavljene u festivalskim zbirkama Nevidbog, Prsten sa one strane sna, Đavolji prst, Makrokozma 21, Knez Vladimir i Trium reginarum. 

Danas emitujemo priču Zorana Petrovića, Tahiri hanuma objavljenu u zbirci Trium reginarum, na šestom REFESTICON-u.

Ilustracija: Luka Joksimović 

1437, Blagaj pokraj Mostara
Noć tek što je bacila pod sebe maglenosivu prostirku, njome umotala zimom obnaženu prirodu i otišla da predani, kada se začuo zvekir na dvorišnoj kapiji. Posle minut-dva domaćin je prišao i sa druge strane čuo samo dve reči:
„Vreme je.”
U dovratku ulaznih vrata kuće stajala je njegova supruga i širom otvorenih nasmešenih očiju iščekivala šta će joj kazati. Njegovo ozareno lice i samo jedan treptaj govorili su joj dovoljno, te bez ijedne reči oboje uđoše unutra da probude kćer. Kada su, međutim, ušli u njenu sobu, imali su šta da vide. Njihovo devojče od dvanaest leta već je bilo spremno za polazak.
Zimska haljina boje rečnih algi od teškog cibelina i istobojni ogrtač koji je prebacila preko ruke naglašavali su gavrancrne pramenove koji joj uokvirivaše obraze lepog lica.
„Ne brini se, kćeri“, rekao je otac. „Sve će biti u redu.“
„Kako se meni čini, oče, ti i majka više brinete od mene“, govorila je devojčica koji trenutak kasnije hodajući sa roditeljima kroz dvorište. „Ta nisam
ja ni prva ni poslednja koja ide na devojčenje.“
Niko nije znao kada i kako se običaj devojčenja odomaćio u tim krajevima. One godine kada žensko dete postelju prvom mesečnicom oboji dolazili su po nju franjevački monasi i odvodili je do vrela reke Bune, pred Zelenu pećinu. Tamo ih je čekala Staramajka. Mudra starica neznanih godina postavljala bi sijaset pitanja kojima bi ispitala narav devojčice, a onda roditeljima davala uputstva za njeno dalje podizanje.
Ubrzo, u pratnji dva monaha, devojčica je stigla pred Zelenu pećinu.
Staramajka je stajala ogrnuta senkama kamenog svoda i jedino što je dete moglo nazreti bila je dugačka seda kosa i usko koščato lice. U prvi mah činilo joj se da starica govori tiho poput prolećnog lahora, ali ju je ipak sasvim dobro čula, kao da su joj njene reči sezale pravo u dušu.
„Tebi je budućnost odavno ispisana, dete, i zato će se tvoje devojčenje sastojati samo od jednog pitanja.“ Govor Staramajke preplitao se sa zimskim povetarcem i uranjao u šum rečnog vrela. „Upozoravam te, ako odgovor ne bude iskren, ja ću to znati.“
„Slušam pitanje, Staramajko“, spremno je kazalo dete.
„Pazi ovako... Da ti daju da biraš da spaseš samo jedno od tri, sebe, svoju porodicu ili svoj narod, šta bi izabrala?“
„Spasila bih narod, Staramajko, svakako“, bez mnogo razmišljanja odgovori devojčica.
„Objasni...“ Glas starice zaškripao je kao ribarska mreža po rečnom dnu.
„U tom narodu smo i ja i moja porodica, i sve od Boga što nam je dato.
Ako bih spasila išta drugo do naroda, to bi bilo kao da ni ja ni moja porodica nikada nismo ni postojali.“
„Tek dvanaestu godinu navršila, a zboriš vekovne mudrosti, dete.“ Reči Staramajke iz tihog žubora pretopiše se u odjeke duž kamenog stropa Zelene pećine. „Samo, upamti. Što kroz život jača budeš bila, više će pokušavati da te slome i pokore. Zato, kada jednom budeš u golemoj nevolji, a dotle će mnoga godina uminuti, u snu ću ti se ukazati i pomoći. Ti se samo pobrini da sve što tada kažem dobro upamtiš.“
„Od srca zahvaljujem, Staramajko, ali... hoćete li mi reći kakva mi je to sudbina zapisana?“
Zajapurenog lica, devojčica je zakoračila napred, ali tog trena starica iščeze. U zimskom jutru, među šiljatim ledenicama koje su visile sa stropa pećine, za njom je ostala da lebdi samo jedna rečenica upućena detetovim pratiocima:
„Vodite kući buduću kraljicu.“

***

 

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com na strani 7.
http://refesticon.com/dokumenta/TRIUM%20REGINARUM.pdf 

Audio snimak na kanalu soundcloud

https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-tahiri-hamuna-zoran-petrovic 

 

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje