Maskirani u omiljene likove iz bajki zakoračili u svijet knjige (video)

Učenici OŠ “Dušan Korać”, maskirani u omiljene likove iz bajki, proslavili su Dan knjige, koji se u Engleskoj obilježava svakog prvog četvrtka u martu.

Maskirani u super junake, vitezove i princeze, kauboje i indijance, likove iz bajki i crtanih filmova, mališani vaspitno-obrazovne ustanove “Dušan Korać” zakoračili su danas u svijet knjige.

Profesorica engleskog jezika, Nermina Bećirović, kazala je da je cilj današnje priredbe da knjigu vrate djeci.

“Englezi prvi četvrtak u martu obilježavaju kao Dan knjige i zato sam ja, kao profesorica engleskog jezika, u saradnji sa učiteljicom Esmanom Kajević i naravno uz podršku školske uprave, odlučilla da i mi danas obilježimo ovaj dan. Želja nam je da djeci vratimo knjigu, jer znamo da živimo u vremenu modernih  tehnologija, tako da djeca prvo nauče da “ubijaju” u video igricama, pa tek onda azbuku. Mi želimo da ih naučimo da razlikuju dobro i zlo, a čini se da to najbolje možemo kroz njigu, govoreći o dobrim i lošim likovima iz bajki”, kazala je Bećirović.

Ona je istakla da je ponosna na djecu koja su i danas opravdala očekivanja nastavnika.

“Djeca su se zaista potrudila, uz pomoć roditelja uspjela su da pripreme jako lijepe maske i zaista smo ponosni na njih. Mi se svi svakodnevno trudimo da djece zavole knjigu, da im otvorimo taj svijet mašte i  oni najmlađi zaista i vole da čitaju, a na nama je da ih motivišemo i podstičemo da im biblioteka bude omiljeno mjesto u školi”, dodala profesorica Bećirović.

Sa djecom se danas družio i bjelopoljski književnik Kemal Musić, koji je poručio da knjiga treba da bude njihov najbolji prijatelj.

“U poslednje vrijeme čini mi se da je knjiga kao medij prilično zapostavljena i zato je važno da naučimo djecu da treba da joj se vrate i to kao najboljem prijatelju. Jako je bitno da djeca u tim nižim razredima zavole knjigu i da steknu naviku čitanja, jer zapravo iz knjiga uče sve o svijetu u kojem žive”, istakao je Musić.

On je naglasio da je jako važno da djeca nauče da čitaju sa razumijevanem.

“Jer kao što je i jedan filozof kazao “čitanje bez razmišljanja stvara nesređen duh”. Zato i ja, iako nijesam pisac za djecu, prije svega sam čitalac, zato sam ovdje da im objansim kako se treba družit sa knjigom  I kako treba čitati”, dodao je Musić.

Said Kolić, učenik trećeg razreda OŠ “Dušan Korać”, maskirao se danas u glavnog junaka bajke “Kralj lalvova”, a kako je kazao, odlučio je da se maskira u lava prvesntvo zbog

“To mi je omiljena bajka, a lav mi je omiljeni lik jer je spreman da učini sve da pobijedi zlo, a tako i ja želim da budem hrabar i spreman da pomognem onima koji su u nevolji”, kazao je Kolić.

On je dodao da je jako ponosan na svoje drugare koji se se odlično mskirali i poručio im da čitaju što više, kako bi proširili svoj vokabular.

Emili Numanović danas je bila u ulozi Doroti iz bajke “Čarobnjaka iz Oza”.

“Doroti je hrabra I ima mnogo dobrih prijatelja, zato sam poželjela da nas budem kao ona”, kazala je Emili.

U radoznalu, veselu, uvijek nasmijanu i razigranu Hajdi danas se maskirala Almina Mehonjić.

“Hajdi mi je inače i nadimak, mama me tako uvijek zato, a kao i Hajdi iz bajke i ja dosta vremena provodim na selu”, rekla je ushićeno Almina, koja voli da čita  Pipi dugu čarapu, Petra Pana i Malu sirenu.

Obilježavanje Dana knjige organizovano je u okviru predmetne saradnje – engleskog i maternjeg jezika.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE