Počeo ciklus „Slovenska i srpska književna fantastika”, dr Ajdačić poručuje da fantastika ima budućnost (audio)

Ciklus „Slovenska i srpska književna fantastika”, pokrenut sa  ciljem da promoviše slovensku fantastiku i afirmiše pisce, počeo je  prošle nedjelje u Beogradu i trajaće sve do 12. juna.

U okviru ciklusa biće upriličeno ukupno 15 književnih večeri, koje će činiti po dvije glavne cjeline i to predavanja o djelima književne fantastike slovenskih naroda i razgovor sa nekima od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca fantastike, kazao je za Bestseler Refesticon, autor ciklusa, filolog, slavista, urednik i književni kritičar , dr Dejan Ajdačić.

“To je ciklus razgovora koji se odvijaju svake srijede u Univerzitetskoj biblioteci Beograda i sadrže dva stalna bloka - prvi dio je moje izlaganje o nekom slovenskom piscu i njegovom djelu, koje posmatram sa izvjesnog stanovišta i to su uglavnom djela koja nisu prevedena. U drugom dIJelu koji predstavlja susret pisca i njegovog sagovornika, petnaest izabranih pisaca razgovara sa sagovornicima koje su oni sami izabrali. Razgovaraju o svom viđenju fantastike, književnosti, o ljudima i piscima koji su na njih uticali i njihovom sagledavanju književnog procesa”, kazao je dr Ajdačić, napominjući da tih petnaest autora predstavlja različite tipove fantastike, čija djela imaju fantastiku u različitoj mjeri.

Dr Dejan Ajdačić, koji je i pokretač i kreator ciklusa „Slovenska i srpska književna fantastika”, kazao je da je zapravo glavna ideja cijelog projketa  da se predstave naši savremenici i promoviše fantastična književnost.

“Ja sam Osmislio strukturu ciklusa i predložio je Univertzitetskoj biblioteci i zaista je ova ideja odmah naišla na odobrenje, kako upravnika Aleksanadra Jerkova, tako i mnogih drugih ljubitelja fantastike. Želja mi je bila da pokrenem ciklus koji će sa jedne strane biti prilika da se predstave i promovišu naši pisci fantatsike, jer znamo da tu mogućnost jedino imaju na određenim festivalima, a to nije dovoljno. Takođe, znam da fantastična književnost ima svoju publiku, ali ta publka je zatvorena i ovim ciklusom sam donekle želio i čitaoce da “probudim” i pružim im šansu da zapravo direktno razgovaraju sa piscima”, ispričao je dr Ajdačić za Bestseler Refesticon.

Ciklus „Slovenska i srpska književna fantastika” počeo je 27. februara u 18 časova, otvaranjem izložbe knjiga „Srpska fantastika“ iz fonda Univerzitetske biblioteke, koju su priredile Dragana Popović i Sandra Spasić. Odmah zatim usledilo je predavanje Dejana Ajdačića o bugarskom piscu apsurda Svetoslavu Minkovu, a program prve večeri završen je razgovorom sa piscem Zoranom Živkovićem, velikim proučavaocem i piscem fantastike,  koji je vodila Marijana Jelisavčić.

Do kraja ciklusa predstaviće se značajna imena iz svijet aknjiževne fantastike, među kojima su I Mirjana Novaković, Adrijan Sarajlija, Boban Knežević, Slaven Radovanović, Ilija Bakić, Mileta Prodanović, Aleksandar Gatalica, Dejan Atanacković, Oto Oltvanji, Sava Damjanov, Ivan Srdanović, Mina Todorović, Goran Skrobonja i Aleksandar Novaković.

“Ovaj izbor pisaca je napravljen po mom mišljenju i ukusu, ali uz ideju da se ova priča nastavi. Spisak aktuelnih pisaca koji pišu fantastiku se ne iscrpljuje sa ovih 15 imena, tako da se nadamo da ćemo nastaviti sa ovim ciklusima, kako bi i ostali dobili priliku da se predstave i promovišu ono što rade”, najavio je dr Ajdačić, dodajući da će tokom aktuelnog ciklusa biti organizovani i prateći događaji: izložba knjiga, izložba fantastičkog stripa i promocija zbornika „O srpskoj književnoj fantastici“.

Govoreći o razvoju slovenske fantastike, dr Ajdačić je kazao da se ona mijenjala vremenom, te da  danas slovenski autori pišu zanimljivu fantastiku, ali da se nažalost ne prevodi srazmjerno kvalitetu.

“Slovenska fantastika se počela intezivno da se razvija već dvadesetih i tridesetih godina I već tada je imala nekakve žanrovske crte, bila je zanimljiva i pripadaala je tada popularnoj književnosti. Sredinom vijka, odnosno širenjem saznanja o sunčevom sistemu i kosmosu, akcenat u fantastici bio je na naučnoj fatastici i kosmičkim avanturama. Ta fascinacija letovima u kosmos i snovi da će razvoj tehnike biti mnogo brži, navodilo je pisce da razmišljaju i o letovima u svemir, ali i o nekim drugačijim svjetovima koji danas već postoje, kao kibernetički svjetovi. Nakon pada interesovanje za svemirske letove, javlja se ta savremena fantastika, taj gradski fantasy i nove hibridne forme. Tako da je danas fantastika neuhvatljiva, jer pisci pišu koristeći različite postupke i sredstva”, pojasnio je dr Ajdačić.

Dr Ajdačić je poručio da književna fantastika ima veliku budućnost i da će mjesto fantastike u svim umjetnostima biti značajno.

Emisija Bestseler Refesticon emituje se u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto: art-anima.com

Tonska realizacija: Milan Knežević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE