U susret 8. martu organizovan seminar o ženskom preduzetništvu (video)

U susret osmom martu Danu žena, Opštinska kancelarija za rodnu ravnopravnost organizovala je danas seminar ,,Udruženje profesionalnih kompetencija žena u biznisu”, u hotelu Franca.

Učesnice seminara imale su priliku da slušaju o početcima u biznisu kroz određene podsticajne mjere, i svemu onome na šta mogu naići kroz preduzetništvo.

Svoju preduzetničku priču predstavila je predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, Edita Dautović, koja je kazala da od 2011. do 2019. godine broj žena u biznisu se udvostručio.

,,Bijelo Polje je najznačajnija Opština na sjeveru, koja daje važnost ženama i preduzetništvu. One se okupljaju, solidarne su, prate trenodve, i imamo lijepu saradnju kroz koncepte sajmovskog izlaganja gdje mi podržavamo žene iz Bijelog Polja i preduzetnice. Preduzetništvo je zadnjih godina dosta napredovalo, a Crna Gora je prepoznala ženski potencijal, jer žena u našoj državi ima 51,6 procenata ukupnog stanovništva, i daju veliki doprinos razvoju privrede i BDP-a”, istakla je Dautović.

Kako je saopštila Almasa Rizvanović, iz Kancelarije za rodnu ravnopravnost, cilj seminara je bio da se podstakne i doprinese ekonomskom osnaživanju žena.

,,Opštinska kancelarija za rodnu ravnopravnost i ove godine obilježava 8. mart u duhu preduzetništva i rodne ravnopravnosti. Ovaj datum obilježava se kao dan borbe za socijalna i ekonomska prava. Žena kada je ekonomski osnažena uvijek može da nađe bolji način i da se izbori sa svim problemima, smatramo da ako danas sa našeg seminara barem jedna preduzetnička ideja potekne cilj današnjeg seminara je ispunjen”, dodala je Rizvanović.

U ime Lokalne uprave prisutnima se obratio Miloš Kljajević, koji je kazao da je Opština prepoznajući značaj ženskog preduzetništva, odlukom za 2019. godinu opredijelila sredstva u visini od 10 hiljada eura za ove namjene.

,,Opština Bijelo Polje uz podršku i saradnju drugih nadležnih institucija želi da kreira povoljni poslovni ambijent za razvoj ženskog predizetništva, pruži pomoć u unapređenju poslovanja malih i srednjih preduzeća koj su u vlasništvu žena, a sve kroz donošenje odluka, strategija i akcionih planova na lokalnom nivou”, istakao je Kljajević.

Prema njegovim riječima, Sekretarijat za lokalnu samoupravu priprema Odluku o načinu i postupku raspodjele sredstava za podršku ženskom preduzetništvu, za realizaciju projekata kojim se utiče na unapređenje položaja preduzetnica ili potencijalnih preduzetnica u ekonomiji, i promoviše rodna ravnopravnost

U okviru seminara koji je organizovan u partnerstvu sa Investiciono razvojnim fondom i opštinskim Sekretarijatima, govorili su još i Slađana Nedović sa Biroa rada Bijelo Polje, Violeta Obradović iz Turističke organizacije Bijelo Polje, Jelena Čabarkapa - Investiciono razvojni fond, Samedin Agović iz Sekretariujata za ekonomski razvoj i preduzetništvo i Ernad Suljević, Sekretarijat za održivi i ruralni razvoj. 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić i Dalibor Rakočević              

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE