Visina računa za struju zavisiće od izbora novog tarifnog modela

Elektroprivreda Crne Gore, u namjeri da unaprijedi svoju uslugu i prilagodi je potrebama potrošača, po prvi put je crnogorskom tržištu ponudila tarifne modele snabdijevanja, koji će se primjenjivati od 1. maja tekuće godine.

Novi tarifni modeli formirani su sa ciljem da kupci sami, na osnovu količine potrošnje električne energije, izaberu koji je paket najpovoljniji za domaćinstvo, imajući u vidu način i navike prilikom potrošnje energije, kazala je za Radio Bijelo Polje, Eleonora Albijanić iz Sektora za korporativnu komunikaciju, Elektroprivrede Crne Gore.

„Ugovori za novi tarifni paket mogu se potpisati od 1. maja, kada će novi modeli i stupiti na snagu. Kupci mogu jednom u toku kalendarske godine da izaberu tarifni paket, a Elektroprivreda Crne Gore uvođenjem ovih modela, pokušava da uspostavi balans između visokih tržišnih cijena i socio-ekonomske situacije”, saopštila je Albijanić.

Kako je navela,  postoje četiri tarifna modela– plavi, crveni, zeleni i osnovni model.

“Plavi model podrazumijeva podjelu tarifnih elementa tokom dana na višu i nižu tarifu u zavisnosti od visine potrošnje. Omogućava potrošnju 150kWh u višoj i 150kWh u nižoj tarifi po cijeni koja je  2% niža od trenutno važeće, a nakon potrošene količine, odnosno tih 300kWh, svaki dodatni kWh plaća se po uvećanoj cijeni”, pojansila je Albijanić, dodajući da je ovaj model preproučljiv za domaćinstva koja troše do 300kWh.

Govoreći o crvenom modelu, Eleonora Albijanić iz Sektora za korporativnu komunikaciju, kazala je da on nudi jednu istu cijenu energije 24h svakog dana u sedmici, bez podjele na višu i nižu tarifu.

“On je pogodan za domaćinstva koja uglavnom električnu energiju troše tokom dana, odnosno za ona domaćinsta koja ne vode računa kada je viša, a kada niža tarifa”, rekla je Abijanić.

Zeleni model, prema riječima Albijanić, odrazumijeva potršnju električne energije proizvedene isključivo iz obnovljivih izvora.

“Što znači da će domaćinstva koja izaberu ovaj model plaćati  cijenu električne energije iz Osnovnog modela dodatno uvećanu za 0,2 euro centi po kWh uz garanciju isporuke cjelokupne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora tzv. zelene energije”, dodala je ona.

Ukoliko potrošačima ne odgovara plavi, zeleni I crveni, oni se mogu opredijeliti za osnovni tarifni paket.

“Osnovni model je predviđen za kupce koji procijene na osnovu ličen potrošnje, da im ne odgovaraju uslovi iz ova prethodna tri paketa. Taj osnovni model je uglavnom povoljniji za domaćinstva koja troše oko 700-800kWh električne energije”, kazala je Albijanić.

Kako je istakla, ukoliko domaćinstvo ne odabere nijedan od ponuđenih modela, automatski će mu se utrošak prosječne energije obračunati po Osnovnom modelu, odnosno tarifama uvećenim za 6 % u odnosu na one koje važe danas, što znači da će se na računu za električnu energiju to reflekotovati ukupno za 2,7 %.

Albijanić je saopštila da kod svakog od ponuđenih modela, redovne platiše imaju 13 % popusta na račune za električnu energiju, tako da oni praktično neće ni osjetiti nikakvu promjenu odabirom bilo kojeg paketa u odnosu na račune koje trenutno imaju.

Radi lakšeg izbora odgovarajuće tarifnog modela građani na sajtu Elektroprivrede Crne Gore mogu pronaći kalkulator potrošnje koji automatski izračunava iznos ukupnog računa po raznim modelima.

“Potrebno je samo da potrošač unese kWh niže i kWh više energije i kalkulator će odmah izbaciti koliko bi bio ukupan račun u plavom, zelenom, crvenom ili osnovnom modelu”, pojasnila je Albijanić.

Ona je napomenula da će EPCG nastaviti da stimuliše oko 200 hiljada domaćinstava, članova Zatnog tima, sa popustima od 13 odsto za aktivnu energiju, kao i da će nastaviti subvencioniranje ranjivih i kupaca definisanih u skladu kriterijuma Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Dalibor Rakočević, Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE