Crnu Goru uvrstili na listu zemalja koje učestvuju u izradi hobotnica za prijevremeno rođene bebe

Crnu Goru su osnivači projekta The Danish Octo project, u Danskoj, uvrstili na listu zemalja koje učestvuju u izradi hobotnica za prijevremeno rođene bebe, kazala je za Radio Bijelo Polje jedna od inicijatorki projekta u našoj zemlji Hobotnice Radosnice, Amra Mušović.

Ona je objasnila da su projekat Hobotnice Radosnice u našoj zemlji pokrenule ona i Ivana Perović, krajem prošle godine sa ciljem da pomognu prijevremeno rođenim bebama, koje kraci hobotnice podsjećaju na pupčanu vrpcu, te na taj način u inkubatorima lakše podnose prerano odvajanje od majke.

Foto: Udruženje Hobotnice Radosnice 

“Obje se bavimo rukotvorinama i došle smo na ideju da osnujemo volontersku grupu čiji će članovi izrađivati hobice te da tako obradujemo svaku bebu na neonatologiji. Grupa je namijenjena okupljanju svih žena koje znaju da heklaju a žele da pomognu prijevremeno rođenim bebicama. Sada nas aktivno ima dvadesetak, a tri puta više onih koji na bilo koji način učestvuju u realizaciji projekta”, navela je Mušović.

Foto: Udruženje Hobotnice Radosnice

Naglasila je da se hobotnice heklaju isključivo od 100% pamučnog konca, da se pune antialergijskim materijalom koji podnosi proces sterilizacije, te da se rade po strogo propisanim mjerama koje ne dozvoljavaju da se krak omota oko vrata bebe. Hobotnice rade volonterski, ne prodaju se već ih poklanjaju neonatološkim službama u Crnoj Gori. Istakla je da su bjelopoljskom Odjeljenju neonatologije do sada donirali desetak hobotnica, a Kliničkom centru Crne Gore znatno više.

Foto: Udruženje Hobotnice Radosnice

“Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da smo dobili pozitivno mišljenje od Ministarstva zdravlja u vezi našeg neformalnog neprofitabilnog humanitarnog udruženja žena Crne Gore Hobotnice Radosnice i hobica koje izrađujemo. U tom resoru su primijetili dobrobit od ovog medicinskog pomagala, koje se tako zove, i nije igračka”, ocijenila je predstavnica udruženja.

Vjeruje da će sada kada su dobili ovakav vjetar u leđa, svaki maleni borac dobiti svoju hobotnicu.

 Foto: Udruženje Hobotnice Radosnice

Kazala je da su do sada održali dvije radionice i najavila narednu za mart. Pozvala je zainteresovane da im se priključe i učestvuju u projektu kontaktom na facebook stranici Hobotnice Radosnice.

Organizatorka projekta se zahvalila svima koji im na bilo koji način pomažu u ovoj divnoj humanoj misiji.

Autorka: Enida Omerhodžić

Foto: Udruženje Radosnice Hobotnice

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE