Realizacijom projekta do većeg nivoa demokratije i vladavine prava u Crnoj Gori

Nevladina organizacija Evropski omladinski centar Crne Gore danas je na konferenciji za medije u Hotelu Bijela Rada predstavila projekat Transparentniji sudovi Crne Gore.

Cilj projekta je davanje podrške dostizanju većeg nivoa demokratije i vladavine prava u Crnoj Gori, sa fokusom na reformu pravosuđa, kazao je asistent projekta Zdravko Janjušević.

“Opšti cilj projekta, koji će doprinijeti da nevladine organizacije i mediji uzmu veće učešće u svim fazama sudskih postupaka, je unaprjeđenje transparentnosti rada pravosudnih institucija u našoj zemlji. Na taj način će nevladine organizacije i mediji dati svoj doprinos u aktuelnoj reformi pravosuđa, i to kroz unaprjeđenje nivoa profesionalizma i integriteta u pravosuđu”, istakao je asistent projekta Zdravko Janjušević.

On je dodao da će se time unaprijediti participativna demokratijia koja je, kako naglašava, važan aspekt razvijenih evropskih društava, i to kao dopuna i korektivni faktor tri grane vlasti.

Predstavnicima NVO sektora i medija projekat će omogućiti usvajanje konkretnih znanja i vještina koja su im potrebna za aktivnije djelovanje u pogledu praćenja suđenja i upoznavanja svojih prava, istakao je koordinator projekta, Mladen Španjević.

“Specifični cilj projekta je unaprjeđenje znanja i vještina predstavnika nevladinih organizacija i medija za veće učešće u procesu reforme pravosuđa kroz povećanje učešća u praćenju suđenja”, objasnio je koordinator.

Španjević je zaključio da su monitoring osnovnih sudova u Bijelom Polju, Beranama, Pljevljima, Kolašinu, Plavu i Rožajamaključne aktivnosti, kao i višeg suda u našem gradu, te trening za predstavnike NVO sektora i medija za praćenje sudskih predmeta, ključne aktivnosti projekta.

Projekat se realizuje u okviru programa za dodjelu malih grantova nevladinim organizacijama.

Autorka: Enida Omerhodžić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE