“Evropa za sve” - kvalitetnim projektima obezbijediti što više sredstava iz EU fondova

Nevladina organizacija „Multimedijal Motenegro” pokrenula je novi projekat “Evropa za sve”, sa ciljem jačanja kapaciteta opštinskih i državnih službenika i NVO sektora sa sjevera Crne Gore, za pripremu projektnih prijedloga za IPA i druge EU fondove,  radi uspješnog obezbjeđivanja bespovratnih finansijskih sredstava.

U okviru projekta “Evropa za sve” biće organizovane trodnevne edukativne radionice za sve zainteresovane sa sjevera naše države, kako bi u narednom periodu razvojem kvalitetnih projekata, povukli što više dostupnih sredstava iz EU fondova, saopštio je za Radio Bijelo Polje, predsjednik NVO „Multimedijal Motenegro” i koordinator projekta, Željko Đukić .

“Radionice će biti orgnizovane u Bijelom Polju, Beranama, Plavu i Žabljaku, a okupiće zainteresovane ne samo iz tih opština već i iz Mojkovca, Andrijevice, Rožaja, Gusinja i Pljevalja. Radionice će voditi iskusni EU eksperti iz Crne Gore i regiona, a  jako je važno i to što će i nakon procesa obuke biti dostupni potencijalnim aplikantima i za praktičnu pomoć u pripremi EU projekata u tekućim pozivima prekogranične saradnje u kojima učestvuje Crna Gora”, kazao je Đukić, napominjući da će se radionice organizovati  u periodu od polovine marta do polovine aprila.

Predsjednik NVO „Multimedijal Motenegro” kazao je i da je projektom predviđena izrada priručnika za pisanje EU projekata.

“Već smo angažovali eksperta koji je zadužen za izradu priručnika, koji će u štapmanoj formi  biti podjeljen polaznicima obuka ali i svim zainteresovanim institucijama i pojednicima”, rekao je Đukić.

Kako je istakao, Crna Gora je kompatibilna da sredstva traži kroz više poziva, a fokus će biti na prekograničnim projektima sa Srbijom, Kosovom, Albanijom i Bosnom i Hercegovinom, iako je, prema riječima Đukića, proces izrade jednog evropskog projekta u principu sličan za sve pozive.   

Podsjetimo, NVO „Multimedijal Motenegro” u proteklom periodu sprovela je niz aktivnosti i projekata na temu EU integracija, a projektom “Evropa za sve”  pokušaće da bar donekle riješi jedan od osnovnih izazova u EU integracijama i to - otežan pristup potencijalnim  korisnicima EU fondova usljed nedovoljno razvijenih  kapaciteta za apliciranje i upravljanje projektima i programima EU. 

Projekat “Evropa za sve”, kako je saopšteno na njegovoj prezentaciji u subotu, podržan je od strane Ministarstva javne uprave, kroz konkurs “Dijalog za evropu”, a njegova ukupna vrijednost je 22 000 eura.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: NVO „Multimedijal Motenegro”

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE