Dragan Koprivica o svom nastupu u Zatvoru Bijelo Polje

Da je po poznatoj narodskoj „i zatvor za ljude“, ali i da se u zatvoru mogu ljudski organizovati kulturni sadržaji, pokazao je i moj nastup povodom novogodišnjih praznika u Zatvoru Bijelo Polje.

Bizarno je kako je jedan broj medija vrlo voljan da bombastičnim naslovima proprati bilo koji incident u zatvorima, a što je dio svakodnevice takvih institucija zbog prisutnih tenzija. Ali s ignorancijom odbijaju da promovišu sadržaje i kulturne programe, vezane za humanizaciju života i rada lica na izdržavanju kazne zatvorom.

Nastup u bjelopoljskom zatvoru realizovan je preko Ministarstva pravde i direktorice Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija, Nataše Radonjić, i načelnice zatvora u Bijelom Polju, Vesne Pavićević, koja je preuzela kompletnu realizaciju humorističko-muzičkog nastupa.         

Čitalac, koji ne poznaje zatvorsku atmosferu, vjerovatno se pita kakva je atmosfera u ustanovi tog tipa, uz takvu vrstu gledalaca. S obzirom da mi nastupi ovoga tipa nijesu novina, ističem da se ponašanje prisutnih apsolutno ni u čemu ne razlikuje od gledalaca van zatvora u bilo kojoj muzičkoj dvorani. Zato po korektnom i spontanom ponašanju zatvorenika u zatvoru Bijelo Polje skoro da ne možete povjerovati da ste u ustanovi toga tipa.

Nakon prijema kod načelnice Pavićević susreo sam se sa oko sto zatvorenika u  prostoriji adaptiranoj za kulturne sadržaje, a nakon kraće suzdržanosti je ubrzo zavladalo takvo raspoloženje da su zatvorenici bar na sat vremena zaboravljali gdje su, smijali se mojim humorističkim aforizmima mentalitetskog tipa, i potom sa mnom pjevali uz aplauze. Kao prethodno i u ZIKS-u u Spužu, i oko stotinu zatvorenika u bjelopoljskom zatvoru bili su vrlo voljni da čitam svoje aforizme i na zatvorske teme, i srdačno se smijali, posebno na aforizam-čestitku: „Svom upravniku zatvora zatvorenici žele ugodno i mirno veče, uz narodnu pjesmu Mirno spavaj, nano, sve je zaključano.“ Posebno su sa mnom spontano pjevali neke nove hitove folk-muzike, pa je atmosfera bila skoro nestvarna za zatvorske uslove.

Kuriozitet nastupa bio je i u tome što su među prisutnima sjedjela, kako mi je rečeno, i dvojica zavađenih sugrađana, a ovog puta su se po prvi put u zatvoru našli na jednom istom mjestu, i pjevali sa svima ostalima! Tako sam i na djelu imao priliku da se uvjerim kako dobra šala i pjesma zbližavaju ljude.

S obzirom na uvijek osjetljivu atmosferu u zatvorima bilo koje države, smatram da bi Ministarstvo kulture Crne Gore moralo konačno ispraviti svoj očigledan propust, i za redovne programe u zatvorima u Spužu i Bijelom Polju sačiniti plan aktivnosti. Time se ovakvi i slični kulturni sadržaji ne bi dešavali tek pojedinačnim povodima i na inicijativu lica, voljnih da daju svoj mali doprinos. Uvjeren sam da bi se jedan broj crnogorskih, a i umjetnika sa strane, rado odazvao na ove pozive, te bi njihovi nastupi predstavljali vidan doprinos humanizaciji života i rada lica na izdržavanju kazne zatvorom. I da bi u takvim sredinama bilo možda manje tenzija, pa i nemilih incidenata.

Lica na izdržavanju kazne zatvorom ne smiju se osjetiti kao odbačena, a za dobre kulturne akcije potrebno je, kao što se vidi, tako malo da se uradi tako mnogo. Proces resocijalizacije zatvorenika i na ovaj način bio bi unaprijeđen, i iskazala se veća pažnja društva prema njihovom statusu. Ovakve inicijative su i u duhu evropskih agendi o humanizaciji sadržaja u zatvorima kroz dodatno osmišljavanje života i rada zatvorenih lica, pa mogu doprinijeti stvaranju boljeg imidža naše zemlje u svjetlu podnesenih izvještaja o ovim programima.

Time se neposredno utiče na poboljšanje cjelokupne atmosfere u zatvorskim uslovima, manji broj ekscesa, bolju komunikaciju među zatvorenicima i zatvorskim osobljem, uz stvaranje pretpostavki za bolje uključivanje zatvorenika u društvene tokove nakon izlaska iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija. Na kraju, samo mogu da se još jednom i sa svoje strane zahvalim kompletnoj Upravi zatvora Bijelo Polje, i načelnici Vesni Pavićević, na korektnom prijemu i ukupnoj kulturnoj akciji izvedenoj bez i jedne greške.

 Izvor: saopštenje Dragana Koprivice

 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE