Romkinja Elma Šahman nominovana za evropsku nagradu ''Neznane heroine''

Bjelopoljka Elma Šahman jedna je od kandidatkinja za evropsku nagradu ''Neznane heroine'', koja se dodjeljuje Romkinjama koje su doprinijele značajnim promjenama u svojoj zajednici, i alternativno, Romkinjama iz organizacija civilnog društva.

Nevladino udruženje “Klub kulture” predložilo je Elmu Šahman za ovo priznanje, a kako je saopštio Rafet Mulić,  najveći doprinos Šahman dala je u oblasti obrazovanja romske djece.

“Elma Šahman je iz romskog naselja Strojtanica, poslednjih četiri, pet godina svojim svakodnevnim aktivnostima dala je veliki  doprinos u dijelu obrazovanja Roma iz naselja Strojtanica u OŠ “Pavle Žižić”. Naime, ona je svakoga dana zajedno sa tom djecom išla na časove, davala im podršku, i to ne samo njima, nego i roditeljima, nastavnom osoblju, u savladavanju jezičkih I drugih barijera koje su postojale. Zahvaljujući prije svega njoj, prvi put u Bijelom Polju imamo Rome koji redovno pohađaju I srednju školu. Zato smatramo da je njen doprinos nemjerljiv, da je pravi kandidat za tu nagradu”, kazao je Mulić iz NVU “Klub kulture”.

Ideja ovogodišnje nagrade  Evropske unije za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu  i u Turskoj jeste da se ženama iz romske zajednice stavi do zanja da njihov glas treba da se čuje i da njihov rad treba da bude prepoznat i cijenjen, kazala je danas Natalija Milović iz NVO Mladi Romi iz Podgorice.

“Evropska unija svake godine dodjeljuje nagradu  za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu  i u Turskoj, a ove godine akcenat je na običnim ženama, koje su svojim radom dprinijele poboljšanju situacije u svojoj zajednici. Po dvije nagrade biće dodijeljene za svaku od sedam zemalja, u vrijendosti od 7.500 eura za prvu nagradu i 4.500 eura za drugu, za ukupno četrnaest nagrađenih. Očekuje se da će dobitnice nagrada ova sredstva iskoristiti da bi nastavile sa svojim aktivnostima u oblasti integracije Roma”, saopštila je Milović.

Kako je dodala dobitnice nagrada biće pozvane da učestvuju u trodnevnoj studijskoj posjeti evropskim insitucijama u Briselu, kao dio obilježavanja Sedmice Roma (18.-21. marta 2019.).

Nagrada Evropske unije za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu  i u Turskoj -''Neznane heroine''   se finansira kroz IPA fondove za sve zemlje Zapadnog Balkana i za Tursku, implementira je organizacija Roma Active Albania (RAA), a NVO Mladi Romi je nacioalna partner organizacija.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE