Više od 2,5 miliona eura za razvoj ruralne infrastrukture

Projekat “Razvoj klastera i transformacija ruralnih područja”, koji realizuju Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i međunarodni donator IFAD, predstavljen je danas poljoprivrednicima u Rasovu.

Kako je saopšteno na prezentaciji, cilj ovog projekta je pružanje podrške poljoprivrednicima i stvaranje mogućnosti da budu konkurenti na tržištu,ali i unapređenje infrastrukture na seoskom području.

Igor Jovanović, direktor programa RCTP, kazao je da je projekat otpočeo 2017. godine, te da će trajati do 2023. godine, a za njegovu realizaciju biće izdvojeno 14,07 miliona eura.

“Projekat se sprovodi na teritoriji Nikšića, Žabljaka, Petnjice, Šavnika, Berana, Mojkovca i Bijelog Polja u oblasti malinarstva i drugog  bobičastog voća, proizvodnje krompira, mesa i mliječnih proizvoda. Očekujemo da će 26. februara biti raspisan javni poziv za obje komponente - razvoj primarne proizvodnje i ruralna infrastruktura", istakao  Jovanović.

On je saopštio da će za primarnu proizvodnju biti izdvojeno 700 hiljada, više od 500 hiljada nego prošle godine, dok će za razvoj ruralne infrastrukture ove godine biti utrošeno više od 2 i po miliona eura.

“Što se tiče opštine Bijelo Polje prošle godine je bilo odobreno 15 projekata u oblasti primarne proizvodnje, a predviđeno  je asfaltiranje pola kilometra puta u mjesnoj zajednici Godijevo, i izgradnja vodovoda  u Dobrakovu i Pavinom Polju”, napomenuo je Jovanović.

 

Armin Sijarić iz Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj kazao je  da lokalna uprava već drugu godinu sarađuje sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja na projektu “Razvoj klastera i transformacija ruralnih područja”, koji realizuje IFAD - Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede i ruralne infrastrukture.

"Juče smo obišli Tomaševo, Ravnu Rijeku, Zaton i Nedakuse, a danas smo projekat promovisali mještanima Rasova. Planiramo da obiđemo i Njegnjevo, Bistricu i Kanje”, saopštio je Sijarić.

  

 

Autor: Bojan Šutović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE