NVO “Voz neprebola”: Ne odustajemo od istine (video)

U Crnoj Gori sjutra će biti obilježeno 13 godina od željezničke nesreće na Bioču, u kojoj je poginulo 47 osoba, a više od 200 povrijeđeno. Tim povodom, članovi Nevladine organizacije “Voz neprebola”, rodbina i prijatelji nastradalih i preživjelih u nesreći, okupili su se danas kod spomenika u Bijelom Polju, odakle su iz te NVO zatražili od nadležnih da im se, između ostalog, u zakonskom roku riješe problemi i ublaže bolovi. Oni od vlasti zahtijevaju da se, kako su kazali, konačno pokrene postupak kako bi se došlo do prave istine o željezničkoj nesreći.

Predsjednik Nevladine organizacije „Voz neprebola“, Goran Vojinović,  kazao je da od državnih organa ne očekuju da ispune sve što su obećali, već traže ono što im pripada kao ljudima i što zakon dozvoljava. Dodao je da je istina jedna, a da pravde nema.

Goran Vojinović, predsjednik Nevladine organizacije „Voz neprebola“

“Da postoji pravda, tragedija se sigurno ne bi ni dogodila. Da nijesmo imali kontakta ni sa jednim čovjekom koji predstavlja instituciju, običnim čovjekom, doktorima pravnih nauka, vještacima i ljudima koji rade na Željeznici, zar svi ovi relevantni i pisani dokazi nijesu dovoljni da se obnovi postupak? Zato tražimo istinu”, objasnio je predsjednik NVO, otac nastradalog sina.

On  je podsjetio da su iz Tužilaštva ocijenili da ta institucija nema interesa da se obnovi sudski postupak.

Vojinović je još jednom upitao: “Koga i zašto štiti Tužilaštvo Crne Gore?”

Preživjeli putnik Vesko Vlahović kazao je da Bijelo Polje i ovog dana pokazuje da ovdje živi neka druga Crna Gora, mnogo humanija.

Vesko Vlahović, preživjeli putnik 

“Kako kaže izreka “mjesto ne čini čovjeka, već čovjek čini mjesto”, a vi, ljudi iz Bijelog Polja, činite ovo mjesto dostojanstvenim, kao što ste bili svih ovih godina, nažalost, i tragedije koje su se pojavljivale, i zato se vam se, u ime NVO i lično, zahvaljujem”, zaključio je Vlahović.

Podsjetimo, tragedija se dogodila kada je lokalni elektromotorni voz, koji je saobraćao od Bijelog Polja do Podgorice i Bara, u blizini Bioča, na izlasku iz tunela, iskliznuo iz šina i sva četiri vagona se survala u provaliju.

Polaganje vijenaca na spomen obilježje poginulima u željezničkoj nesreći na Bioču

Ministar pomorstva i saobraćaja Andrija Lompar, nakon željezničke nesreće, podnio je ostavku na tu funkciju zbog, kako je rekao, objektivne odgovornosti za taj događaj.

Zbog nesreće kod Bioča osuđen je jedino mašinovođa Slobodan Drobnjak, na šest godina zatvora, dok je 11 zaposlenih u Željeznici oslobođeno odgovornosti.

 

Autorka: Enida Omerhodžić

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.