Centar za djecu sa smetnjama u razvoju od osnivanja posjetilo više od 600 djece (video)

Centar za djecu sa smetnjama u razvoju osnovan je 2008 godine, a u  okviru  Doma zdravlja postoji od 2013. godine i njegova  primarna djelatnost je rano okrivanje, dijagnostika i terapija djece sa rizikom nastanka poremećaja i oboljenja, djece sa već postojećim smetnjama u razvoju, ali i onim sa tipičnim razvojem, kazala je Jelena Žižić Spurnić, defektolog-logoped.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje ona je podsjetila da je Centar namijenjen djeci  od rođenja do navršene 14 godine a sa njima radi tim edukovani stručnjaka koji  sačinjavaju psiholog, po dva pedijatra i logopeda, fizioterapeut i dvije medicinske sestre.

“Među djecom su najčešće ona sa poremećajima artikulacije ili izgovora glasova, kasnim progovaranjem, mucanjem, djeca sa cerebralnom paralizom, Daunovim sindromom, autistična djeca kao i ona ometena u razvoju.  U našoj evidenciji je 600 do 700 djece sa nekim vidom ovih razvojnih smetnji. U Centar  se dolazi po  uputu izabranog pedijatra,  mada nerijetko, roditelji   samoiniciativno  pokucaju na naša vrata, jer su dovoljno osviješćeni da sami potraže pomoć stručnjaka ukoliko primijete kod svoje djece neke od ovih problema”, kazala je Žižić Spurnić. 

Jelena Žižić Spurnić, defektolog-logoped u emisiji "Tajne zdravlja"

Ona je  naglasila da Centar posjeduje svo što je neophodno za kvalitetno pružanje usluga korisnicima, prije svega, mogu se pohvaliti senzornom  sobom  opremljenom najsavremenijomj tehnologijom i terapeutskom sobom, namijenjenoj fizikalnoj terapiji. Senzorna soba sastoji se od različitih elemenata koji potpomažu stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa. Ona predstavlja mjesto gde osobe sa poremećajem senzorne integracije mogu da istraže i razviju svoje senzorne vještine, ali i relaksiraju se, oslobode stresa i napetosti.

 

Repriza emisije “Tajne zdravlja ” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska relaizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje