U biračkom spisku više od 542 hiljade birača

U birački spisak  za predsjedničke izbore upisano je 542.154 birača, što je za dvije hiljade više o odnosu na spisak po kome su održani parlamentarni izbori 2020. godine.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) saopšteno je da je  u birački spisak, po kome su održani izbori 30. avgusta 2020. godine bilo upisano 540.026 birača. "Broj birača u zaključenom biračkom spisku Crne Gore povodom predsjedničkih izbora, na dan 8. marta 2023. godine je 542.154", kazali su iz MUP-a.

Iz tog resora su objasnili da uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima područnih jedinica i filijala za upravne poslove, državljanstvo i stranice MUP-a, svakim radnim danom od ponedjeljka do petka  od osam do 14 sati uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu.

Navodi se da se u Područnoj jedinici za upravne poslove, državljanstvo i strance Podgorica, uvid u birački spisak može ostvariti od osam do 17 sati. Ističe se da će područne jedinice i filijale za upravne poslove državljanstvo i strance u svim opštinama, za dan izbora 19. marta raditi od sedam do 20 sati, kako bi građani mogli da preuzmu identifikaciona dokumenta, za čije izdavanje su zahtjev podnijeli.

Iz MUP-a su rekli da birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me. Navodi se da na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa.

"Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu", kaže se u saopštenju.

Napominje se da je, kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me Uoči predsjedničkiz izbora MUP je oformio „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.

"Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa", ističe se u saopštenju."Call-centar“ MUP-a radiće svakog dana od petka, 10. marta, o osam do 20 sati, dok će u nedjelju, 19. marta, raditi od sedam do 20 časova.

Izvor:MINA