Đukanović: Pobjedom na predsjedničkim izborima do odgovorne i kompetentne vlade koja vodi računa o našim a ne tuđim interesima

„Živimo na Balkanu preko kojeg su se uvijek prelamali razni geopolitički interesi. Sada se, čini mi se, prelamaju nikad drastičnije u novijoj istoriji…

Nikada do sada nije ozbiljno diskutovano na svjetskoj političkoj mapi da li će biti upotrijebljeno nuklearno naoružanje. To govori do kakvog smo dna došli u geopolitici. A kada dođe do takvih sukoba između Istoka i Zapada, onda nema nikakve sumnje – Balkan je uvijek plodno tlo preko kojeg se najdrastičnije prelamaju takvi sukobi“, rekao je predsjednik Crne Gore i predsjednički kandidat DPS, Milo Đukanović na tribini u prepunoj sali Kulturnog centra "Nikola Đurković" u Kotoru.  

„Zahvaljujući tim sukobima došlo je do obnove najretrogradnih politika na prostoru Zapadnog Balkana, nacionalističkih politika koji za svoju platformu imaju velikodržavni nacionalizam i imaju namjere da mijenjaju granice na Zapadnom Balkanu, da umjesto postojećih država naprave dvije ili tri uvećane države etnički i vjerski homogene. I ne treba dokazivati da svaki od tih velikodržavnih nacionalizama između ostalog, ili mogu slobodno reći prije svega, mjerka Crnu Goru kao poželjan plijen“, kazao je Đukanović. Očuvanje Crne Gore kao građanske države u kojoj ljudi svih vjera i nacionalnosti žive skladno, je jedan od snažnih motiva za kandidaturu Đukanovića na ovim izborima. On to navodi kao prvi prioritet.

„Do sada smo pokazali kako se Crna Gora uspješno brani. Nema uspješne odbrane u odnosu na velikodržavne nacionalizme do afirmacije građanske države. Crna Gora je upravo idejom građanske države, multietničkog, multivjerskog i multikulturnog sklada do sada vrlo uspješno odolijevala takvim izazovima. Suočen sa takvom složenošću zadatka pred kojim se svi zajedno nalazimo, odlučio sam da se kandidujem za dužnost predsjednika Crne Gore“, kazao je Đukanović.

Đukanović je kazao da nema mjesta za sebične lične planove, jer je ovo odsudan trenutak za savremenu Crnu Goru.

„Ovo nije vrijeme za sebične planove. Svi smo kao generacija koja živi u Crnoj Gori obnavljajući državu Crnu Goru ostvarili svoje životno djelo”, kazao je, između ostalog  Đukanović.

 

Saopštenje Demokratske partije socijalista