Đukanović: Pobijediću sve protivkandidate, koji baštine anticrnogorske i antievropske ideje

Sinoć je u Herceg Novom održana pobjednička tribina Mila Đukanovića, predsjednika Demokratske partije socijalista i kandidata te partije na predstojećim predsjedničkim izborima zakazanim za 19.mart.

Na samom početku svog obraćanja predsjednik je ukazao čime se on legitimiše na ovim izborima. “Legitimišem sa sačuvanim mirom u Crnoj Gori na početku devedesetih godina, uspostavljenom ekonomskom samoodrživošću Crne Gore1994.godine, kada smo kazali ne želimo da nas niko dotira, to ugrožava naše nacionalno dostojanstvo, ne želimo da neko od nas očekuje da zbog toga slijedimo njegove nacionalne interese jer mi imamo svoje nacionalne interese.

Legitimišem se time što smo sačuvali Crnu Goru od bombardovanja 1999.godine. Legitimišem se potpisanim Beogradskim sporazumom sa Srbijom 2001. godine kada je trebalo oboriti tenzije i pripremiti Crnu Goru za održavanje referenduma. Legitimišem se demokratskim referendumom, ispunjenim očekivanjima od strane Evrope u pogledu najviših demokratskih standarda za organizaciju te demokratske procedure. Legitimišem se dakle okolnošću da je to po prvi put u istoriji Balkana da se napravi jedna država bez prolivanja krvi”, ukazao je Đukanović, a potom nastavio. “Legitimišem sa time što smo nakon što smo preuzeli kormilo u svoje ruke znali kuda ćemo da idemo. Suprotno ukupnoj crnogorskoj istoriji u kojoj su naši preci bili zagledani prema Istoku, mi smo kazali - mi smo dio Evrope, ne samo istorijski, ne samo geografski, mi smo kulturno dio Evrope, mi želimo da budemo vrijednosni dio Evrope.

Poslali smo članica NATO-a. Ako neko misli da je to bilo lako, vjerovatno se ovih dana zapitao a kako to dvije mnogo moćnije, veće i razvijenije države poput Švedske i Finske koje su iskazale želju budu dio NATO, još uvijek nijesu prošle tu proceduru, još uvijek nijesu dobile saglasnost svih članica NATO-a da one postanu članice, a Crna Gora je dobila.

Legitimišem sa i time što smo danas u predvorju Evropske unije, i to je moja legitimacija.Ostao je završni korak ka članstvu u Evropskoj uniji, rekao sam vam kad ćemo i to ispuniti”, poručio je Đukanović.

Saopštenje Demokratske partije socijalista