Đukanović:Crna Gora mora biti uređena evropska država, za nanijetu štetu moraće da se odgovara

„Devetnaestog marta ćemo slaviti još jednu pobjedu demokratske, građanske i evropske Crne Gore. Ovo će biti najvažnija pobjeda Crne Gore u ovom vremenu. Dvadeset i prvog  maja 2006. smo na demokratskom referendumu obnovili crnogorsku nezavisnost. Ova bitka 19. marta nije manje važna od te“, izjavio je predsjednik DPS i kandidat na sljedećim predsjedničkim izborima, Milo Đukanović u Danilovgradu na tribini.

Đukanović je rekao da je potrebno što prije zaustaviti agoniju kroz koju prolazimo. On je kazao da je ove dvije i po godine, na udaru bila i nezavisnost Crne Gore. Rezultate na izborima 2020, protivnici Crne Gore su shvatili kao otvorena vrata za aneksiju.

„Potrebno je što je moguće brže staviti tačku na agoniju u kojoj se Crna Gora nalazi. Ovo su bile dvije godine ozbiljnog urušavanja tekovina savremene Crne Gore. Nemojte da se zanosimo, na udaru je bila i nezavisnost i članstvo u NATO i evropski put. Protivnici Crne Gore i zagovornici velikodržavnih nacionalizama u regionu su pobjedu na izborima 2020. shvatili kao otvorena vrata za novu aneksiju. Ta aneksija se nije dogodila ne zato što su Crnu Goru branile Krivokapićeva i Abazovića vlada.  Suprotno, i jedna i druga su pomagale da do aneksije dođe. Ta aneksija se nije dogodila zato što je Crna Gora imala državno odgovornu opoziciju i što je imala jedan snažno rastući intelektualni građanski pokret“, kazao je Đukanović.

Predsjednik Đukanović je kao prioritet izdvojio saniranje štete koja je napravljenja u svim segmentima, ali i utvrđivanje krivično – pravne odgovornosti za one koji su državu doveli do ovog stanja. Paralelno će se odvijati dinamični razvoj i stabilizacija institucija, sređivanje haosa u zdravstvu, školstvu…

„Najvažniji posao je sanacija ozbiljne štete koju su ove štetočine do sada napravile.  Ekonomija je jako posustala. Institucije su postale nefunkcionalne. Javne finansije su urušene. Vitalni sistemi poput sistema zdravstvene zaštite i obrazovanja su na koljenima. Kompromitovan je sistem bezbjednosti… Pravosudni sistem će imati pune ruke posla da ustanovi krivično -pravnu odgovornost za sva kršenja zakona, i za sve zloupotrebe koje su se dogodile tokom ove dvije i po godine”, poručio je, između ostalog Đukanović.

Saopštenje Demokratske partije socijalista