CeMi: Izborna kampanja sprovodi se u neizvjesnim uslovima

Izborna kampanja za predstojeće izbore sprovodi se u neizvjesnim i neredovnim okolnostima i uslovima, usljed neusklađenih zakonskih odredbi koje uređuju pitanje početka i dužine trajanja izborne kampanje. To je ocijenjeno u privremenom izvještaju Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) „Građansko nadgledanje izbora Parlamentarni i lokalni izbori Crna Gora 2020“, prenosi PR Centar.

U izvještaju se navodi da je razlog tome i nepostojanje institucionalnih pravila i smjernica za sprovođenje izborne kampanje u COVID-19 uslovima. Dodaje se da je Državna izborna komisija (DIK) uglavnom poštovala predviđene zakonske rokove za sprovođenje izbornih radnji, ali da nije pokazala dovoljan stepen odgovornosti pri usvajanju sveobuhvatnih i jasnih preporuka za zdravstveno bezbjedno održavanje izbora.

„Usvajanje propisa i dokumenata koja je Ustavni sud ukinuo kao neustavna, indikator je nedovoljne stručnosti članova DIK, ali i političke neodgovornosti jer su, po riječima njihovog portparola, svjesno usvajali neustavne propise. Ukidanje pojedinih odredbi Tehničkih preporuka dovelo je do odlaganja određenih radnji koje je Komisija planirala da sprovede“, navodi se u izvještaju.

Ocjenjuje se da DIK ni u ovom izbornom procesu nije obezbijedila potpunu transparentnost svog rada, jer nije obezbijeđeno prisustvo medija na sjednicama, kao ni “live” prenos sjednica putem interneta, što je praksa mnogih država u svijetu.

„Dio DIK koji treba posebno pohvaliti je stručna služba, koja je pokazala visok nivo profesionalnosti i otvorenosti za saradnju sa nevladinim organizacijama“, dodaje se u izvještaju. Navodi se da su Opštinske izborne komisije (OIK) uglavnom sprovodile radnje u skladu sa zakonom.  „Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je pokazalo visok nivo spremnosti da sarađuje sa predstavnicima civilnog sektora formiranjem Ekspertskog tima za praćenje ažurnosti i tačnosti biračkog spiska. MUP je omogućio da građani mogu neposredno provjeriti da li su u biračkom spisku ali i dobiti odgovore na svoja pitanja“, smatraju u CeMI-ju.

U toj organizaciji ocjenjuju da je mogućnost zloupotrebe potpisa građana tokom prikupljanja potpisa od izbornih lista ostala velika, „kao i u prethodnim izbornim procesima usljed nepostojanja procedura sprečavanja“. 

Izvor:MINA