Glasanja lica u samoizolaciji mora biti zakonito i bezbjedno

Centar za građansko obrazovanje izražava čuđenje mišljenjem koje je Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) uputio Državnoj izbornoj komisiji (DIK), a zbog odluke Ustavnog suda, na osnovu Inicijative CGO-a, da poništi suštinske odredbe Tehničkih preporuka DIK-a koje se odnose na lica kojima je izrečena mjera samoizolacije.

''To mišljenje je suprotno svemu onom o čemu nam epidemiološka struka, uključujući i čelne ljude IJZCG, govori posljednjih pola godine.  Navodi IJZCG-a, koje su prenijeli mediji, da se na ovaj način minimizira rizik su apsurdni. To “minimiziranje rizika” se u praksi koju IJZCG preporučuje vrši tako što se licima iz samoizolacije, za koje se ne zna jesu li zaraženi ili ne, omogućava da glasaju na biračkom mjestu'', kažu u saopštenju.

Navode da ovim IJZCG relativizuje i opravdanost mjere samoizolacije, jer, kako kažu, nije razumno da IJZCG cijeni koja prilika je dovoljno primjerena za privremeno obustavljanje ovih mjera, a koja nije.

''Ovim rizičnim i u struci nezabilježenim pristupom, IJZCG preuzima punu odgovornost za eventualni porast zaraženih koji bi se mogao povezati sa danom održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Takođe, ukoliko na osnovu ovog mišljenja IJZCG, Ministarstvo zdravlja donose shodnu naredbu, to Ministarstvo će dijeliti ovu odgovornost sa IJZCG'', tvrde iz CGO-a.

Izvor:RTCG