Počelo štampanje glasačkih listića

Štampanje glasačkih listića za parlamentarne izbore u Crnoj Gori, koji će biti održani 30. avgusta, počelo je jutros u bjelopoljskoj štampariji Merkator.

Štampanju su prisustovali članovi Državne izborne komisije. Predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović saopštio je da je nakon utvrđivanja ispravnosti od svih prisutnih članova Državne izborne komisije, dao nalog za štampanje.

Ivanović je saopštio da je cijeli proces jutros je započet u 7h, te dodao da je priprema izvršena pred očima prisutnih i novinara koji su mogli sve da snime.

"Utvrđen je kvalitet papira, da postoji zaštita od uv zračenja i nakon toga smo pripremili prvi listić i utrvdili da je ispravan. Nakon utvrđivanja ispravnosti od svih prisutnih članova Državne izborne komisije, dao sam nalog za štampanje," istakao je on.

Završetak posla, kaže Ivanović, očekuju tokom dana.

"Utvrđen je broj glasačkih listića i to je baš onako kako je propisano broj glasačkih listića je 540.026, na dvojezičnom pismu je 36.763, a na latičničnom 503.263. Broj rezervnih glasačkih listića koji će se štampati u procentu od 3% od ukupnog broja glasačkih listića je 16.201. Ukupan broj glasačkih i rezervnih glasačkih listića koji se štampa je 556.227 po odluci DIK-a," naveo je Ivanović.

Ivanović je istakao da je najvažnije da su prošli proceduru utvrđivanja ispravnosti listića, svi članovi DIK-a su to vidjeli i potpisali.

Podsjetiomo, iz Državne izborne komisije (DIK) je saopšteno da će ukupno biti štampano 556.227 glasačkih listića.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 540.026 građana.

Kako je predviđeno Zakonom, štampaće se i tri odsto (16.201) rezervnih glasačkih listića od ukupnog broja birača.

Glasački listići biće žute boje.

Izvor: rtcg