Ključni izborni principi dovedeni u pitanje

Crna Gora predstojeće izbore dočekuje sa neotklonjenim nedostacima u zakonodavnom i institucionalnom okviru i dosta složenijom političkom situacijom u odnosu na prethodne, navodi se u izvještaju Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Iz CDT-a su kazali da su ključni izborni principi da pravila budu poznata unaprijed i da budućnost u izbornom procesu bude izvjesna dovedeni u pitanje, zbog kašnjenja sa usvajanjem pravila za sprovođenje izbora u uslovima panedmije. Kako su rekli, iako priprema tog dokumenta nije zakonska obaveza, niti za nju postoji predviđen rok, tim značajnim kašnjenjem učesnici izbornih lista, posmatrači izbora i građani dovedeni su u situaciju dodatne neizvjesnosti i nemogućnosti adekvatne pripreme za izbore.

„Nakon što je krajem prošle godine propao i posljednji pokušaj sprovođenja sveobuhvatne izborne reforme, Crna Gora je i u ove izbore ušla sa neotklonjenim nedostacima u zakonodavnom i institucionalnom okviru i dosta složenijom političkom situacijom u odnosu na prethodne izbore“, piše u izvještaju.

Navodi se da izbori koji se održavaju u uslovima postojanja epidemije koronavirusa po prirodi stvari ograničavaju ponašanje svih aktera, a naročito političkih partija. Ta ograničenja, kako se dodaje, zahtijevaju i blagovremenu i kvalitetnu reakciju organa odgovornih za njihovo sprovođenje u komplikovanim uslovima. Navodi se da se kampanja partija dominantno preselila u medije i na internet, a vidljiva je intenzivna funkcionerska kampanja i neuobičajeno učešće crkve u predizbornoj utakmici.

Jedan od najvažnijih zaključaka na osnovu monitoringa CDT-a je da ni deset dana pred izbore nije jasno da li će svi građani koji se zbog zaraze ili sumnje u zarazu COVID-19 nalaze na bolničkom ili kućnom liječenju, samoizolaciji ili karantinima moći da glasaju. Ustavni sud, kako se navodi, postupao je po pojedinačnim inicijativama koje su pokrenule organizacija civilnog društva.

"Međutim, još nijesmo čuli jasan stav ove institucije o tome da li je uskraćivanje prava glasanja licima oboljelim od COVID-19 i licima kojima je odlukom državnog organa ograničeno kretanje, u skladu Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima“, dodaje se u uzvještaju.

Navodi se da je Državna izborna komsija (DIK) sve dosadašnje izborne radnje sprovela u skladu sa propisanim zakonskim rokovima.

“Izborna administracija na svim nivoima mora unaprijediti transparentnost i otvorenost za medije. DIK je napravila neke pozitivne iskorake, ali nije ispunila preporuke ODIHR”, navodi se u izvještaju CDT-a.

Izvor: RTCG