Na biračkom spisku za parlamentarne izbore 540.026 birača

Birački spisak za parlamentarne izbore 30. avgusta zaključen je, a biračko pravo ima 540.026 građana, saopšteno je Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ekspertski tim za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska će 25. avgusta početi sa dodatnom provjerom biračkog spiska upotrebom sistema za automatsku identifikaciju otisaka prstiju (AFIS). Ekspertski tim je naglasio da se u radu posebno fokusirao na analizu podataka o osobama koja ne posjeduju važeća identifikaciona dokumenta.

Na sjednici Ekspertskog tima, kojim rukovodi ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, konstatovan je značajan pomak, jer je od prvobitnih 50 hiljada osoba koja ne posjeduju važeća dokumenta, taj broj je smanjen na oko 20 hiljada osoba.Građani su, kako se navodi, iskazali veliko interesovanje za komunikaciju sa Timom, putem email adrese This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., kao i za uvid u birački spisak preko internet portala www.biraci.me i besplatan Call centar MUP-a 19820.

Nuhodžić je rekao da cijeni ulogu posmatračkih misija tokom lokalnih i parlamentarnih izbora, čije će ocjene i preporuke predstavljati podstrek i smjernice u pravcu daljeg razvoja vladavine prava, kao i potvrdu uspješnog približavanja Crne Gore evropskim ciljevima Sjednici su prisustvovali i glavni tim Izborne posmatračke misije ODIHR-a (EOM), na čelu sa šefom misije Tamašem Meserikom, kao i predstavnici ENEMO posmatračke misije u Crnoj Gori, na čelu sa šefom misije Đanlukom Pasarelijem.

Predstavnici međunarodnih posmatračkih misija su ocijenili pozitivnim formiranje Ekspertskog tima za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska i pohvalili transparentnost i otvorenost tima.

 

Izvor: MINA