Pozivaju građane da se prijave za posmatrače

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) pozvao je građane da se prijave za posmatarače koji će pratiti poštovanje izbornih procedura i regularnost procesa glasanja na izborima 30. avgusta.

Iz te organizacije poručili su da je građansko posmatranje izbora važan dio izbornog procesa. Kako su dodali, važno je da građani budu aktivni i odgovorni i da se pridruže nihovom timu posmatrača. Navodi se da za profesionalno obavljanje zadatka svi odabrani posmatrači (volonteri) CeMI-ja, imaju pravo na sertifikate (potvrde o učešću u nadgledanju izbornog procesa 2020. godine, kao volonteri) i medicinsku opremu, kao zaštitu od moguće zaraze koronavirusom.

Posmatrači CeMI-a imaće akreditaciju od Državne izborne komisije, besplatnu obuku o proceduri glasanja i osnovama izbornog zakonodavstva Crne Gore kao i mogućnost posmatranja budućih izbora i u drugim državama. Navodi se da CeMI već više od 20 godina organizuje građansko nadgledanje izbora u Crnoj Gori i inostranstvu i da će nadgledati predstojeće parlamentarne izbore, kao i lokalne izbore u pet opština.

 

Izvor: MINA