Na cjedilu ostavljeni mladi prosvjetni radnici

Ministarstvo prosvjete odgađanjem početka školske godine na cjedilu je ostavilo mlade prosvjetne radnike sa ugovorom na određeno, ocijenjeno je iz koalicije Crno na bijelo.

"Ministarstvo prosvjete odložilo je početak školske godine za 1. oktobar što je loša odluk za učenike, a pogotovo za mlade prosvjetne radnike", kazala je Milica Kankaraš, profesorica harfe iz koalicije okupljene oko platforme "Crno na bijelo". Kaže da su mnogi mladi profesori u Crnoj Gori eksploatisani i da potpisuju ugovor o radu na devet do deset mjeseci, preciznije septembra do juna.

"Zatim, u septembru naredne godine ponovo potpisuju ugovor na određeno i tako se ponavlja ciklus. Država na taj način "štedi" - oduzimajući dvije plate prosvjetnim radnicima. Šta će ovo sad za njih značiti kada još jedan mjesec neće primiti platu?", pita Kankaraš. Ona napominje da odlaganjem školske godine iz Ministarstva prosvjete nije saopšteno kako će se pomoći prosvjetarima koji su zaposleni na određeno.

"Napominjem da za njih u trećem paketu mjera nije bila predviđena nikakva pomoć. Rukovodstvo zemlje se prema njima odnosi kao prema građanima drugog ili trećeg reda. Država mora pomoći ovoj veoma ugroženoj populaciji a ne dodatno im odmagati", zaključuje ona.

 

Izvor: RTCG