Socijalisti ipak neće učestvovati na izborima

Ustavni sud Crne Gore nije prihvatio ustavnu žalbu izborne liste “Snežana Jonica – Socijalisti Crne Gore – Da živimo kao Jugosloveni” za parlamentarne izbore 30. avgusta, koju je prethodno Državna izborna komisija DIK odbila da proglasi.

Sjednica Ustavnog suda je završena i odluka o odbijanju žalbe je objavljena u zvaničnom saopštenju, prenosi Dan.

“Odbija se žalba političke partije 'Socijalisti Crne Gore, podnosioca izborne liste Snežana Jonica – Socijalisti Crne Gore – Da živimo kao Jugosloveni', izjavljena protiv rješenja Državne izborne komisije od 8. avgusta 2020. godine, kao neosnovana. Ova odluka objaviće se u Službenom listu Crne Gore”, navedeno je u Ustavnom sudu, uz naglasak da je odluka donijeta većinom glasova sudija.

Sud se bavio i glasanjem u karantinu, kao i pitanjem glasanja van biračkog mjesta.Odbačena je inicijativa za ocjenu ustavnosti i zakonitosti poglavlja

“Glasanje u karantinu, u dijelu koji glasi: “ukoliko se objekat karantina nalazi na području opštine gdje birač ima prebivalište to jest, gdje je upisan u birački spisak”, tog akta.

Ovo praktično znači da se odredba DIK-a o glasanju putem pisma poništava, dok odredba o glasanju u objektu karantina ako se nalazi na području opštine gdje birač ima prebivalište to jest, gdje je upisan u birački spisak, ostaje na snazi.

Izvor:rtcg