SPINOFACT- Monitoring medija i socijalnih mreža za parlamentarne izbore 2020

Centar za građansko obrazovanje (CGO), organizovaće sjutra konferenciju za medije na kojoj će biti predstavljeni prvi nalazi kvalitativnog i kvantitativnog monitoringa  medija tokom kampanje za parlamentarne izbore koji se održavaju 30. avgusta 2020.godine, ali i socijalnih mreža.

Ovaj prvi presjek se odnosi na period od prvog dana nakon isteka roka za predaju izbornih listi odnosno 5. avgusta do 13. avgusta. 2020.

U dijelu medija istraživanje obuhvata pet televizija – RTCG, Vijesti, Prva, Nova M, Pink M i A1, zatim četiri dnevna lista - Vijesti, Dan, Dnevne novine, Pobjeda, kao i osam portala – Vijesti, CdM, IN4S, Analitika, RTCG, Antena M, Pobjeda, Borba. Po prvi put u Crnoj Gori, monitoring tim CGO-a kvalitativno i kvantitativno analizira komunikaciju svih izbornih lista, ali i dijela meme stranica na društvenoj mreži Facebook čiji je fokus na političkim dešavanjima u zemlji. Dio analize je biti i komunikacija na Twitteru putem određenih hashtagova koji su procijenjeni kao univerzalni za izbornu kampanju.

Projekat “SPINoFACT - monitoring parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2020. godine” finansira ambasada Ujedinjenog kraljevstva u Crnoj Gori, i predstavlja nastavak ranijih sličnih aktivnosti CGO-a u ovoj oblasti tokom predsjedničkih izbora 2018, kao i lokalnih izbora u 2017.godini a sa fokusom na medije. Cilj projekta je da doprinese demokratizaciji i evropeizaciji Crne Gore kroz jačanje profesionalnog i nezavisnog medijskog izvještavanja, kažu u ovoj nevladinoj organizaciji.

 

Izvor: NVO Centar za građansko obrazovanje