Na predstojećim izborima mnogi na ispitu

Izbori u Crnoj Gori ne mogu se upoređivati sa onima u evropskom i državama balkanskog okruženja, kazao je predsjednik Demosa Miodrag Lekić, navodeći da Crna Gora po izbornim neregularnostima ima ubjedljivu lidersku poziciju.

On je na sastanku sa predstavnicima OEBS/ODIHR-a kazao da su na predstojećim izborima mnogi na ispitima, posebno onom evropskom, u smislu poštovanja demokratskih standarda. Prema riječima Lekića, na tom ispitu su i međunarodni posmatrači od kojih se očekuje poštovanje objektivnog posmatranja i izvještavanja. On je kazao da liderska pozicija "najbolje pristoji crnogorskoj državi kada je u pitanju široki repertoar državnih zloupotreba tokom izbora".

“Radi se o kombinaciji grubih kršenja zakona, elementarnih demokratskih normi, drastičnih zloupotreba institucija pretvorenih u sluškinje vlasti”, naveo je Lekić. On je rekao da se u tom smislu nameće i posebna odgovornost međunarodnih posmatrača na ovim izborima. Predstavnici OEBS/ODIHR-a su nakon postavljenih pitanja i prikupljanja informacija o iskustvima DEMOS-a u predizbornom periodu ukazali na njihovu metodologiju prikupljanja relevantnih činjenica o izborima, nakon čega će uslijediti konačni izvještaj.

 

Izvor: RTCG