Vlast vještački uvećava birački spisak

Ažuriranje biračkog spiska od Uprave policije, bez kontrole učesnika u parlamentarnom procesu, je najveća prepreka povjerenju u izborni proces, a kako tvrde u SNP-u, protivzakonito je zadnjih desetak godina crnogorsko državljanstvo stekao veliki broj osoba koje nijesu imali pravnog osnova za upis i oni danas, nažalost, vještački uvećavaju birački spisak.

Kako ističu u saopštenju SNP-a, broj birača na parlamentarnim izborima koji su održani 2012. godine je uvećan za 15.750 birača u odnosu na prethodne parlamentarne izbore održane 2009. godine. Na parlamentarnim izborima 2016, broj birača je bio veći za 14.762 u odnosu na izbore 2012. Prema posljednjim podacima koje je 15.jula u javnost iznio ministar Nuhodžić, broj novoupisanih birača za predstojeće izbore koji će se održati krajem avgusta je već na taj dan iznosio 12.839 novih birača, a upis u birački spisak traje sve do nekoliko dana prije održavanja izbora. Za pomenuti period, prema podacima državnog MONSTAT-a, broj stanovnika u Crnoj Gori je porastao za manje od 2.000", navodi se u saopštenju.

Kako objašnjavaju, za osvajanje jednog poslaničkog mandata u parlamentu Crne Gore na posljednjim parlamentarnim izborima održanim 2016. godine bilo je potrebno 4.545 glasova, što znači da broj novoupisanih birača između dva izborna ciklusa, donosi 3 do 4 nova poslanika u crnogorskom parlamentu.

"Lako je zaključiti na osnovu ovoga da bi DPS izgubio sve prethodno održane izbore da nije nezakonito i bez kontrole, u birački spisak ubacivao podobne birače. Opšte je poznato i više puta kamerama zabilježeno da na dan izbora, za novac glasaju osobe iz drugih država, kao i osobe iz Crne Gore koje vrše višestruko ostvarivanje biračkog prava na nekoliko lokacija u Crnoj Gori. SNP je u nekoliko navrata u prethodnom periodu tražila uvid u cjelokupan birački spisak kako bi izvršila provjeru zakonitosti upisanih birača. Podaci o biračima se sada mogu analizirati i upoređivati samo i isključivo na onaj način na koji je to predvidio MUP, pojedinačnom provjerom svakog birača za koga je potrebno posjedovanje njegovih ličnih podataka", navode u SNP-u.

SNP izražava sumnju u način upisa u registar državljana, za šta imaju i konkretne dokaze.

"Tražimo transparentnu provjeru osnova za izdavanje uvjerenja o prebivalištu, jer izražavamo sumnju da se ova uvjerenja izdaju licima koja su upisana u birački spisak, a ne mogu da ostvare biračko pravo, jer nemaju zakonski rok za rezidencijalni uslov. Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, mora nam se dozvoliti da izvršimo uvid u dosijee, kako bi utvrdili hronologiju upisa lica u registar državljana i to za lica za koja mi budemo zahtijevali provjeru. Državljanstvo se stiče u upravnom postupku i za svakog od upisanih državljana, mora postojati zakonima predviđena dokumentacija. Svim državljanima Crne Gore koji žive i rade u inostranstvu poručujemo da ćemo posredstvom ambasada Njemačke, Luksemburga, Belgije, Švedske, Švajcarske i drugih, tražiti provjeru statusa državljanstva u državama u kojima žive. Ukoliko se utvrdi da imaju dva državljanstva, zatražićemo otpust iz državljanstva druge države, jer posjeduju crnogorsko državljanstvo ili brisanje iz registra crnogorskih građana na osnovu kojeg nelegalno ostvaruju biračko pravo u Crnoj Gori i direktno utiču na političke prilike države u kojoj ne žive i ne rade", istakli su u SNP-u.

Izvor: rtcg