Preporučene mjere mogu omogućiti bezbjednost glasanja

Preporučene mjere za dan izbora mogu omogućiti bezbjednost glasanja i sačuvati zdravlje građana uz ostvarenje svih Ustavom i zakonom zagarantovanih političkih prava.

To je ocijenjeno na sastanku predsjednika Liberalne partije (LP) Andrije Popovića i predstavnika posmatračke misije ODIHR za izbore u Crnoj Gori Rashida Shirinova.

“Oni su razgovarali o uslovima za predstojeće izbore ali i o načinu održavanja izbora u epidemiji COVID 19, te uslovima i preporukama za zaštitu zdravlja koje su donešene”, navodi se saopštenju LP.

Na sastanku je ocijenjeno da preporučene mjere za dan izbora mogu omogućiti bezbjednost glasanja i sačuvati zdravlje građana uz ostvarenje svih Ustavom i zakonom zagarantovanih političkih prava.

“Ipak, potrebno je dodatno razmotriti i razraditi određene preporuke kako bi dodatno razjasnili prava i obaveze birača te omogućili zakonska prava svakome”, dodaje se u saopštenju.

Popović je kazao da Crna Gora ima fer uslove za održavanje izbora i solidno izborno zakonodavstvo.

On je naveo da se moglo napraviti i više iskoraka ka reformama no da nije bilo sluha opozicije "koja je bojkotovala Skupštinu i procese izmjena i reforme zakonodavstva".

Izvor: mina